Hälsocertifikat till VM 2006

På söndagen var det två år sedan Kameruns mittfältare Marc-Vivien Foe segnade ned på planen med hjärtstillestånd och senare avled. Med hänvisning till det, och ett antal liknande händelser på senare tid, meddelade det internationella fotbollsförbundet, Fifa, att man till VM-slutspelet nästa år vill kräva medicinsk dokumentation av de deltagande förbunden, som bevisar att dess spelare är i god hjärtkondition. Dokumentationen ska vara standardiserad och innehålla detaljer om kardiologiska undersökningar som spelarna genomgått och andra detaljer som kan vara av vikt.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

– Målet är att identifiera problem på förhand, säger Toni Graf-Baumann, medlem i Fifas medicinska kommission. Graf-Baumann menar vidare att Foes hjärtproblem skulle ha upptäckts i den sorts undersökning som Fifa nu vill införa.

Under helgen kollapsade och dog Hugo Cunha, mittfältare i portugisiska Uniao Leiria, när han spelade en match på fritiden med sina vänner. I januari i fjol dog Benficas ungerska landslagsman Miklos Feher under match.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons