Hälsningar från Toscana

Silvia Avallones debutroman Stål är en av de senaste åren mest omdiskuterade böcker i Italien. SvD:s Annina Rabe samtalar med författaren som skildrar ett land långt bortom turistbilden och en generation utan framtidshopp.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Inget landskap symboliserar drömmen om Italien som Toscana. Det har gett upphov till en hel genre av böcker och filmer; livskrisande amerikan eller engelsman flyttar till pittoresk by i Toscana och finner sig själv, med hjälp av god mat och vin och några lagom lustiga byoriginal. Det spelar ingen roll att vi vet att bilden är en kliché – vi köper den ändå, gång på gång.

Här kommer en annan bild av Toscana: ett stadsområde, fyra kvarter med betongkomplex. I anslutning till området ligger stålverket Lucchini, som producerar räls. Familjerna som bor i området är fattiga, slitna och utan framtidshopp. Framför betongkomplexen ligger havet, men stranden är skräpig och ogästvänlig. Långt ute i horisonten anas ön Elba, som en utopisk bild av ett vackrare liv. På den skabbiga stranden springer Anna och Francesca, två flickor på den lockande och farliga gränsen mellan barn och tonår, bästa vänner för evigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons