X
Annons
X

Hälsningar från fjällen

Det kungliga Storliens krona har hamnat på sned. SvD:s Erika Hallhagen reser till sin barndoms bedagade semesterby för att se det senaste dragplåstret: en strippklubb. Men mycket hinner hända innan mars månad är slut.

Storvallens fjällcenter är ett vykort över de svunna sportlovseftermiddagar då jag och mina syskon badade bort februaristormarna som ven utanför fönstret.

Hit skidade jag och köpte dagens tidning åt mamma på den tiden då det fortfarande var ett äventyr att åka och handla själv. Härifrån gick vesselturer upp i fjällvärlden och bussar in till slalombacken i Storlien. Nu är poolen igenbommad och affären stängd. Ett anslag på väggen förkunnar: "Live striptease – alla dagar mellan 16–05."

Ryska Diana är stolt över sitt yrke, men vill inte att hennes ansikte ska synas på bild. Hon bor i Grekland, men där har den ekonomiska krisen gjort det svårt att hitta jobb.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 1 av 14

Minimilönen per dag på Mc Dragans i Storlien i gamla Storvallens fjällcenter är 400 kronor. På en estnisk stripteasesajt marknadsförs klubben med en pittoresk bild från en kullerstenslagd stadskärna i södra Sverige och lockrop om att man kan tjäna upp till 64 000 kronor per månad.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 2 av 14

Ingången till Mc Dragans i Storvallen ligger på baksidan av huset. En handskriven skylt bredvid huvudentrén på framsidan visar vägen.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 3 av 14

Den nyuppbyggda Skurdalsstugan öppnade på skärtorsdagen på den plats där den gamla stugan, som byggdes 1947, stod. Det nya huset är förstärkt med en järnbalk i taket för att bättre stå emot kalfjällets stormar. Genom Skurdalsporten till vänster ser man norska Fonnfjellet och Mannfjellet.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 4 av 14

Ronette Svensson från Helsingborg jobbar sedan två månader tillbaka som croupier på nattklubben Le Ski. Hon tycker jättebra om Storlien.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 5 av 14

Ronny Juhlin har drivit nattklubben Le Ski i 33 år. ”Den här lokalen uppfördes 1882 och har varit öppen varenda dag sedan dess”, säger han.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 6 av 14

”Ute av drift” står det på en av pumparna vid bensinmacken i Storlien där det norska språket är lika förekommande som det svenska. Superpris omsätter 45 miljoner kronor per år på den norska gränshandeln och skyltar med att man är ”Sveriges största drikkeoutlet”. Macken säljer även tobak, kött, godis, chips, fyrverkerier och ”vuxen-dvd-filmer”.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 7 av 14

”Vi fortsätter att tro på att människor vill ut på fjälltur och komma bort ifrån sin stressiga vardag”, säger Tina Arnesson Holmedahl. Här bredvid Niklas Holmedahl framför parets vandrarhem i Storvallen.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 8 av 14

Birgitta och Lennart Hägglund från Nordingrå bor numer hela vinterhalvåret i sin stuga i Storvallen. – Det är ett så fint område om man vill åka längdskidor, säger Lennart Hägglund. Vad tycker ni om strippklubben? – Jag är då anti, vad har de här att göra? I det här området, säger Birgitta Hägglund.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 9 av 14

Daniel Snekkerhaugen från Trondheim åker till Storlien en gång i veckan för att handla. – Jag började göra det för tio år sedan, det är betydligt billigare och det är trevligt att sitta och prata med folk på bussen, säger han.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 10 av 14

Christoffer Gustafsson, Marcus Nordin och Pontus Ek har tagit skotern till Coop från fjällstugan i Enafors, två mil söder om Storlien. Annars bor de i Sundsvall.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 11 av 14

Entrén till Högfjällshotellet, granne med kungen, är översnöad. Hotellet är stängt och det är oklart vad ägaren Ulrich John har för planer för anläggningen.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 12 av 14

Från Sundsvallsfamiljen Hasselryds stuga ser man skylten med striptease på Storvallens fjällcenter. – Det känns inte jättekul, säger Emma Hasselryd som berättar att de förut brukade gå och bada och basta i fjällcentret.

Foto: ROBERT HENRKSSON Bild 13 av 14

På avstånd anar man inte att Storvallens fjällcenter, några kilometer från Storlien, numer rymmer en strippklubb. I framtiden kommer huset byggas om till en vitvaruaffär.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 14 av 14
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X