Annons
Recension

Den goda beröringen. Om kropp, hälsa, vård och litteraturHälsan tiger inte längre still

HÄLSOPARADOXEN. Västvärldens ökade sjukvård har drastiskt ökat vår hälsa - men också vår känsla av att vara sjuka. I en tid när läkaretiken håller på att ersättas av ekonomism erbjuder Merete Mazzarellas nya bok en humanistisk motvikt.

Publicerad

Merete Mazzarella återberättar i sin bok ”Den goda beröringen” en myt om läkarstaven, en av läkaryrkets symboler. Enligt denna myt har guden Merkurius förmått två ormar i vild kamp att i stället jaga varandra uppför sin stav, där de sedan av någon anledning blivit ihoptvinnade. De två ormarna skulle symbolisera kunskap och visdom, naturvetenskap och humaniora, vilket kunde bli en god gammal myt om läkekonsten som just de två kulturerna i skön förening - om än blängande på varandra med viss misstänksamhet. Om förhållandet mellan ”de två kulturerna”, här medicin och humaniora, handlar boken och Mazzarella har den lovvärda ambitionen att visa att bägge behöver varandra.

Det är alltså en vacker tanke med de två ormarna, men som Merete Mazzarella påpekar så finns det bara en orm på läkarstaven! Kanske finns det även här en fördold sanning, nämligen att det inte finns två kulturer utan egentligen bara en! Själv tror jag att det förhåller sig på det viset. Hon menar att begreppet bildning inte bara ska förbehållas humanistisk och litterär sådan, utan att naturvetarnas - och medicinarnas - kunskaper också ska räknas lika.

Annons
Annons
Annons