Annons

Halogenlampan går mot sitt slut

Nu är det halogenlampans tur att fasas ut från EU. Från den 1 september är import och tillverkning förbjuden inom unionen. Förbudet gäller rundstrålande 230 V-halogenlampor, däremot inte lågvoltshalogenlampor (12 V) som ofta används till exempel i badrumsskåp.
Nu är det halogenlampans tur att fasas ut från EU. Från den 1 september är import och tillverkning förbjuden inom unionen. Förbudet gäller rundstrålande 230 V-halogenlampor, däremot inte lågvoltshalogenlampor (12 V) som ofta används till exempel i badrumsskåp. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu är det halogenlampans tur att fasas ut från EU. Från den 1 september är import och tillverkning förbjuden inom unionen.

Kvar finns en djungel av ledlampor.

Under strecket
TT
Publicerad

Många kunder har hittills valt halogenlampor, bland annat för att de är billigare än led, berättar Christina Freiding, delägare i en lampaffär i Malmö, här med kunden Gunnel Abrahamsson (t v).

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 5

"Det går inte lika snabbt att sälja en lampa i dag, som det gjorde förr", säger Christina Freiding, delägare i en lampbutik i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 5

Malmöborna Gunnel Abrahamsson och Ann-Christin Kron har inget emot att halogenlampan av 230 V-modell nu ska fasas ut ur EU.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 3 av 5

Oscar Marmon har inte riktigt koll på om han har halogenlampor hemma, men välkomnar att de fasas ut. "Det är väl bra att man hela tiden försöker få det så miljövänligt som möjligt", säger han.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 4 av 5

Anders Kårfeldt har halogenlampor hemma, men har inga synpunkter på att han nu successivt kommer att behöva byta ut dem mot ledlampor. "Jag har inga synpunkter på det här med miljön", säger han.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 5 av 5

– Det är mycket att förklara. Det går inte lika snabbt att sälja en lampa i dag, som det gjorde förr, säger Christina Freiding, delägare i en lampbutik i Malmö.

Kunderna i butiken den här förmiddagen är över lag positiva till EU:s strävan att driva på utvecklingen mot alltmer energieffektiva lampor. Gunnel Abrahamsson, som själv har en del halogenlampor hemma, har inget emot utfasningen, som gäller rundstrålande 230 V-halogenlampor, däremot inte lågvoltshalogenlampor (12 V).

Annons
Annons
Annons