Annons

Halloumidebatt gav uppsving på mejerier

Den gnissliga, salta osten halloumi från Cypern fick en liten knäck i sommar, när begreppet halloumiskam plötsligt myntades. För de svenska gårdsmejerier som tillverkar en egen variant av osten sköt efterfrågan samtidigt i höjden.

Cecilia Klintö / TT
Publicerad

– Det har varit helt galet. Det har blivit ett sådant uppsving att kunderna betalar fyra gånger mer i pris för denna än vad den cypriotiska osten kostar. De köper så gigantiskt mycket, säger Maria Tuvesson Lindgren på Soldattorpets mejeri i Hyby, ett par mil utanför Malmö.

I dag ska hon och maken Carlos tillverka 250 nya ostar på färsk komjölk från en gård fem kilometer bort. Redan innan arbetspasset inleds är ostarna tingade av sugna kunder.

Maria Tuvesson Lindgren på Soldattorpets mejeri i Hyby tillverkar svensk grillost under namnet eldost. All ost är tingad innan den ens är tillverkad.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 6

Maria Tuvesson Lindgren och Carlos Lindgren på Soldattorpets mejeri i Hyby plockar upp de färdiga ostarna ur vasslen.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 6

Maria Tuvesson Lindgren förbereder ostformarna på Soldattorpets mejeri. Carlos Lindgren hjälper till i de bitvis stressiga momenten.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 3 av 6

Ostarna läggs ner i vasslen som sparats och värmts upp till 80 grader.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 4 av 6

Den färdiga osten plockas upp av Maria Tuvesson Lindgren och Carlos Lindgren.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 5 av 6

Maria Tuvesson Lindgren och Carlos Lindgren på Soldattorpets mejeri i Hyby vill hålla tillverkningen i liten skala.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons
Annons