Håller våra hjärnor på att svämma över?

Torkel Klingberg är professor i kognitiv neurovetenskap vid Stockholm Brain Institute på Karolinska institutet. Han forskar om hur hjärnan hanterar uppmärksamhet och ­arbetsminne. Nyligen kom hans bok ”Den översvämmade hjärnan – en bok om arbetsminne, IQ och den stigande informationsfloden” .

Under strecket
Publicerad
Annons

Håller våra hjärnor på att svämma över?
Ja, i många situationer försöker vi hålla fler bollar i luften än vårt arbetsminne klarar av. Det finns en gräns för hur mycket information vi kan ta in samtidigt.

Vad är arbetsminne?
Förmågan att hålla information aktuell under en kort tid. Arbetsminnet används för att kontrollera uppmärksamheten, minnas instruktioner, lösa komplexa problem.
Ett exempel på när ditt arbetsminne är i full gång är när du går in i en affär och letar efter en liter mjölk. Medan du letar är informationen om vad du letar efter hela tiden ”on line” i hjärnan. Under tiden vilar vetskapen om var du parkerade bilen i långtidsminnet. Schack är ett annat exempel. Att tänka flera drag framåt är bland det som kräver allra mest arbetsminne. Hjärnforskarna talar om det magiska talet sju. Ungefär så många siffror och bokstäver kan vi hålla i minnet på en gång.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons