”Hopp om att epidemin ebbar ut i sommar”

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det finns hopp om att epidemin i Sverige ebbar ut under sommaren. Det beskedet gav Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff på torsdagen där flera scenarier för smittspridningens utveckling presenterades.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Läget är fortfarande väldigt allvarligt, säger socialminister Lena Hallengren (S) inledningsvis under torsdagens pressträff.

Vaccinationerna har pågått över fyra månader och flera regioner i landet har inlett fas fyra av vaccineringen, konstaterar ministern. I fasen inkluderas 4,2 miljoner personer.

– En slutförd vaccination minskar risken för död och allvarlig sjukdom, säger Hallengren.

Hon tillägger att det är vad hon kallar för solidaritetshandling att vaccinera sig och det gör att trycket på vården minskar.

Tre scenarier för fortsatt spridning

Scenario 0: Kontaktintensiteten minskar med en tredjedel
Scenario 1: Kontaktintensiteten oförändrad
Scenario 2: Kontaktintensiteten ökar med en tredjedel

Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, tar vid.

– Smittspridningen ligger fortfarande på en hög nivå. Hälso– och sjukvården är på många håll mycket hårt belastad och vi har många sjuka patienter som fortfarande kommer in till våra sjukhus, säger Johan Carlson.

Samtidigt finns ett gott hopp om att vi lyckas vända kurvan nedåt, tillägger han.

– Det hoppet grundar sig dels i övertygelsen att vi alla ska orka hålla i och följa rekommendationer ytterligare en tid. Hoppet grundar sig också i effekterna av vaccinationerna som nu går framåt i snabbare takt.

Annons
Annons

Han fortsätter med att presentera två huvudscenarier för smittspridningens utveckling. Dessa scenarier gäller för perioden 1 maj till 31 augusti i år och är en tänkbar utveckling för de kommande fyra månaderna.

– Det är inte en prognos, understryker Carlson och tillägger att scenarierna bygger på parametrar som myndigheten själva anser rimliga.

Ett av de två scenarierna är att smittspridningen kommer att minska från och med mitten av maj, för att plana ut till låga nivåer under juli och augusti.

– Om vi inte klarar att upprätthålla god distansering utan kontakterna ökar påtagligt, bedömer vi att spridningen kommer att gå en annan väg. Då ser vi att vi får en ökad smittspridning nu och framåt en bra bit in i juni, för att sedan sjunka brant, säger Johan Carlson.

För att lyckas hjälper det alltså inte endast med vaccin, understryker han, utan man måste fortsätta hålla en distans och följa restriktionerna.

– Om vi gör detta bedömer vi att epidemin i vårt land ebbar ut under sommaren, säger Johan Carlson.

Lena Hallengren tar vid och konstaterar att det som är utmaningen nu är att människor verkligen bokar in sig för vaccineringen när det är ens tur.

Hur länge är det försvarbart att ha restriktioner, med utgångspunkt i de olika scenarierna?

– De här scenarierna är just scenarier – inte prognoser som säger att det här kommer att hända om ett visst antal veckor. Utan det här visar hur kan man tänka sig utvecklingen de kommande tre till fyra månaderna. Det är en väldigt lång tid, säger Hallengren. Hon fortsätter:

– Och vi alla ska förstå att det både spelar roll hur vi vaccinerar oss, men att det också påverkas mycket av hur vi följer restriktionerna. Om folk vaccinerar sig men börjar umgås väldigt trångt, ja då får vi en annan utveckling, säger Lena Hallengren.

Hur avvecklingen av restriktioner kommer att ske – hur det de facto kommer att bli – måste vi befinna oss närmare vad Hallengren kallar för “verkligheten” för att veta.

– Vi kan inte uttala oss på tre månaders basis med förhoppning om att det blir på ett visst sätt, säger Lena Hallengren.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons