Annons

Lydia Wålsten:Hallengren bör ta ansvar för könsdysfori-haveri

Uppdrag Gransknings reporter Carolina Jemsby.
Uppdrag Gransknings reporter Carolina Jemsby. Foto: SVT

Sverige var på vippen att tillåta könskorrigerande behandling för barn från 15 år trots att det vetenskapliga stödet brast. Nu backar Socialstyrelsen, men ansvarig minister Lena Hallengren har inte tid att ta Uppdrag Gransknings frågor.

Under strecket
Publicerad


”Att jag inte kallar mig ångrare är för att det här är ett beslut man inte kan ångra”. Det säger Aleksa Lundberg i Uppdrag Gransknings ”Tranståget – fortsättningen” som sändes i går. Som 18-åring valde Lundberg att bli kvinna. Sedan dess har hon varit en förebild för unga som känner sig födda i fel kropp. Nu är hon öppen med att hon kanske aldrig borde ha opererat sig.

Aleksa Lundbergs ånger har setts som ett svek. Att hon försvårar för andra transpersoner. Man måste vara nöjd, annars sår man tvivel. Attityden borde vara den omvända. Som Lundberg själv säger: borde inte lika rättigheter, som rörelsen kämpat för, inbegripa att även transpersoner tillåts ha olika upplevelser? Särskilt viktigt med högt i tak är det förstås inom känsliga områden där mängden personer som kan tänka sig tala är mindre.

Annons
Annons
Annons