Annons

Anders Melldén:Hållbarhetens största utmaningar just nu

Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: Bob Edme / TT

Hållbar vinodling omges av många olika värderingar. Anders Melldén undrar vad som krävs för hållbar vinproduktion och hur vi kan nå en internationell standard.

Under strecket
Publicerad

På resa i Kalifornien står jag i vingården hos Cain uppe på Spring Hill i Napa Valley. Solen strålar över böljande sluttningar där vingårdsarbetare gallrar. Det är ett tufft jobb i hettan, samtidigt gör det mig glad när en av arbetarna, Enrique, berättar att han och alla hans kollegor är fast heltidsanställda hos Cain. Det är ovanligt i vinvärlden, men för Cain är det en del i ett hållbarhetstänk som Kalifornien var tidiga att sätta ord på.

Utifrån sett kan hållbar vinnäring kännas som en djungel, mer eller mindre ogenomtränglig.

Sustainability, hållbarhet, är ett modeord just nu. Det används flitigt för en mängd olika vincertifieringar bara i Kalifornien, i resten av världen finns det ännu fler. Därför är det extra viktigt att vara kritisk till det.

Utifrån sett kan hållbar vinnäring kännas som en djungel, mer eller mindre ogenomtränglig. Ett exempel är certifieringen Fish Friendly Farming. Det handlar inte om att egendomen gör vitt vin som passar till fisk, utan om ett certifieringsprogram som ska skydda och återställa de lekplatser som fisken i bäckar och floder hade innan vin- och annan odling förstörde dem. Bra! Men är det tillräckligt för att räknas som hållbar vinproduktion? För mig ingår så mycket mer i begreppet; ekologisk odling, energiförsörjning, vattenåtgång, koldioxidutsläpp, arbetarnas villkor. Ibland känns det som att det finns en certifiering för varje del istället för en som samlar allt.

Annons
Annons

Varför? Jo, under resan förstår jag att alla dessa certifieringar är privata initiativ. Inga statligt uppsatta mål utan producenter som sett problem i sin närmiljö som de vill åtgärda. Därav Fish Friendly Farming som initierades av en man för att skydda Russian River i Sonoma och som sedan spred sig i norra Kalifornien.

Någon säger till mig: ”Hållbarhet är som kärlek och demokrati – ett stort ord som kan betyda olika saker för olika människor.” Vackert men komplicerat. För hur ska vi få till en internationell standard med de premisserna? Kanske finns svaret i Kalifornien. För det som sker nu är att California Sustainable Winegrowing Alliance åker runt och samlar ihop vingårdar med olika certifieringar under ett och samma paraply. Det är ett väldigt bra initiativ även om det ännu är i sin linda med allt vad det innebär. Sådana initiativ måste till för att vi som konsumenter ska kunna ta hållbart vin på allvar.

Under min resa ser jag många attribut för hållbarhet; fågelholkar, jaktfalkar, solpaneler och dammar för vattenåtervinning. På några få vinerier nämns arbetarnas situation – en problematik som förr förknippades med den så kallade tredje världen men som finns överallt. Även här sker emellertid ett uppvaknande. Det gäller att aldrig slå sig till ro, och besöket på Cain sammanfattar alltihop så bra: ”Vi började med Fish Friendly Farming, sedan blev vi Napa Green, nu är vi ekocertifierade sedan fyra år. Vi ligger ju högst uppe på kullen, allt vi gör rinner ner på de andra i dalen.”

Att sedan Enrique och de andra har schyssta arbetsförhållanden gör ju inte direkt att vinet smakar sämre. Förhoppningsvis rinner också personalpolitik nedåt …

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons