Annons

”Hållbarhet styr vår konkurrenskraft allt mer”

Foto: Vidar Ruud/TT

Vi måste arbeta för att få fram ett regelverk om hållbart skogsbruk, inte minst för att bevara vår internationella konkurrenskraft. Det skriver Sten Nilsson i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Sverker Liden är en flitig debattör om skogsbrukets framtid. Han menar i en debattreplik (SvD Debatt 7/17) att allting skulle bli mycket bättre i skogen om det inte fanns några lagar, regler eller skogspolitik. Han anser att skogsnäringens slutkunder inte skall kunna ställa några krav på den råvara som används i de skogsindustriella produkterna. Och hans slutkläm är att lämna de privata skogsägarna ”fria” att göra vad de vill med sin skog.

I en debattartikel (SvD Debatt 7/10) beskrev jag samtalet om den svenska skogen eller skogsdebatten som havererad. Jag pekade på många problem, låsta positioner i en polariserad debatt. Jag lade några förslag som innebär att vi lyfter upp centrala frågor för att hanteras av externa grupper, frikopplade från dem som startat bråken. Nya grupperingar som får uppdraget att analysera, ta fram fakta och hitta lösningar på hållbarhetsfrågorna, skogens kolbalans och bättre kunskap om biodiversiteten. Min artikel handlar sålunda om själva debatten, om samtalet om skogen och den dialog som krävs. Men Sverker Liden väljer i sin replik att lyfta en rad andra frågor med omfattande kritik mot vad jag förstår Skogsstyrelsen, staten, LRF och skogsindustrin. Jag väljer att inte kommentera detta men det är symtomatiskt för dagens samtal om skogen – man talar om något annat än den ursprungliga frågeställningen.

Annons
Annons
Annons