Annons
X
Annons
X

Hållbara möbler i dubbel bemärkelse

Han fick Tony Blair och Arnold Schwarzenegger att agera mot klimatförändringarna. Nu har Steve Howard slutat agera rådgivare åt toppolitiker och blivit hållbarhetschef på Ikea. Fortfarande kan han vakna med ett ryck mitt i natten av en mardröm som aldrig tycks försvinna - klimathotet är här för att stanna.

[object Object]
– Hållbarhet kan inte vara en lyxvara, och när man har förstått det inser man att det är få som har samma möjligheter som Ikea att skapa förändring, säger Steve Howard. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Ikea har just öppnat en vanlig vardag och vi sätter oss i ett av de designade rummen, på var sin sida av en köksbänk i välpolerat trä. Platsen är inte vald av en tillfällighet. Köket har en spis med induktionshäll och energieffektiva LED-lampor. Just det är vad Steve Howard gärna talar om.

– Om du köper en lampa i dag kan du se dina barn växa upp, gå i skolan, ta studenten och till och med gifta sig, och fortfarande använda samma lampa som ljuskälla. Det är en fantastisk produkt. Om jag vore svensk skulle jag fylla hela bagageluckan med energieffektiva LED-lampor och ge bort till alla jag känner i julklapp, säger Steve Howard.

För att inte tala om induktionshällar. Med samma entusiasm berättar han att gasspisar borde ha lämnats kvar som en relik från stenåldern. Innovativa lösningar är vad som driver Steve Howard. När han vaknar mitt i natten upptas hans tankar av vilken utveckling som krävs för att bryta de negativa klimatförändringarna.

Annons
X

Siffrorna talar inte för en snabb grön utveckling, men Steve Howard är bra på siffror och använder dem gärna. Som exempel förklarar han att under de närmaste 15 åren kommer 23 miljoner människor ta sig ur fattigdom för att leva liv som är mer lika våra, med allt vad konsumtion och tärande på världens resurser som det innebär.

Medan han radar upp nackdelarna med rådande sätt att leva passerar kundvagnarna förbi bakom hans rygg, den ena mer fullastad än den andra. I bakgrunden varvas tonerna från gamla klassiker med nya hits, låtar som med jämna mellanrum avbryts av kundmeddelanden om erbjudanden som gäller just i dag. När han får frågan hur den moderna slit och släng-kulturen är förenlig med strävan efter ett hållbart samhälle blir svaret att vi inte ska blanda ihop låga priser med regelbundna turer till soptippen.

– Många människor, oavsett om de bor i Sverige eller Kina, har fortfarande tunna plånböcker. Om du säger att du vill nå en hållbar värld genom att sätta ett högt pris på soffor så är jag inte med dig. Jag tycker att det påminner om miljöelitism att säga att vi inte vill att människor ska kunna köpa hållbara produkter som med omtanke håller i decennier, säger Steve Howard och stryker med båda handflatorna längs med köksbänken.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han har ägnat 15 år av sin karriär åt att rådgiva FN-organ, höga politiker och ledare inom näringslivet till att driva en förändring för hållbar utveckling. I sju år ledde han den brittiska organisationen Climate Group, som han själv var med att starta 2004. Det var genom den som han hjälpte Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger att göra det obligatoriskt för företag att rapportera om och arbeta för att minska utsläpp av växthusgaser, och som han bidrog till att Tony Blair tog fram en internationell policy för arbete mot klimatförändringar.

  Han sitter fortfarande i styrelsen för Klimatgruppen, men vardagarna ägnar han sig numera åt att som hållbarhetschef på Ikea utveckla företagets miljöarbete. Sedan han tillträdde för ett drygt år sedan har Ikea gjort betydande investeringar i förnybar energi, mer än hälften av den energi som behövs för att driva Ikeas byggnader kommer nu från sol och vind. Under april månad i år installeras den 250 000:e solpanelen på möbelvaruhusens tak.

  Det är Steve Howards övertygelse att motorvägen som största delen av samhället färdas längst med kommer att leda till en medeltemperatur som är fyra till sex grader högre än nuvarande, och därmed förvärra alla andra miljöproblem som vattenbrist och väderrelaterade katastrofer. Att enstaka forskare fortfarande ifrågasätter scenariot får honom att fnysa.

  – Under många år fanns det folk som också trodde att världen var platt, säger han snabbt innan han med en suck fortsätter tala med samma lugna och djupa stämma som tidigare:

  – Jag skulle önska att det inte var sant. Jag har själv en son och barnen är det mest värdefulla vi har. Det är just därför som jag blir bekymrad över att världens ledare i dag inte tar ett tillräckligt stort ansvar.

  Annons
  Annons
  X

  – Hållbarhet kan inte vara en lyxvara, och när man har förstått det inser man att det är få som har samma möjligheter som Ikea att skapa förändring, säger Steve Howard.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X