”Att frysa semlor är ett hån”

Konditori Vete-katten bakar godaste semlan, visar SvD:s test där en panel fick blindtesta 12 semlor från kafér och konditorier i Stockholm.

Grattis Johan Sandelin, chefskonditor på Vete-katten!

– Jösses vad glad jag blir! Vad trevligt, helt plötsligt blev dagen fantastiskt.

Under strecket
Publicerad
Chefskonditorn på Vetekatten Johan Sandelin.

Chefskonditorn på Vetekatten Johan Sandelin.

Foto: YVONNE ÅSELL
Annons
Chefskonditorn på Vetekatten Johan Sandelin.

Chefskonditorn på Vetekatten Johan Sandelin.

Foto: YVONNE ÅSELL
Chefskonditorn på Vetekatten Johan Sandelin. Foto: YVONNE ÅSELL

Varför tror du att ni har vunnit?

– Ska jag vara ödmjuk eller ärlig?

Ärlig, tycker jag.

– Det är för att de är så förbaskat goda. Vi har använt samma recept i över 15 år. För 16 år sedan ändrade vi lite i receptet och blandade i lite grovhackad mandel. Då blev det ett ramaskri, så efter det bytte vi tillbaka. Nu har vi rätt och slätt en helt vanlig semla, och de är alltid färska hos oss. Vi bakar mellan tre och fyra gånger per dag.

Hur många semlor säljer ni om dagen?

– Vi brukar ligga mellan 600 och 900 beroende på vilken dag det är. På själva fettisdagen har vi legat mellan 13 500 och 16 500. Det är lite beroende på logistik. Förra året började vi med en snabbkassa bara för semlor, en semmelkassa. Som mest hade vi runt 90 personer i kö där, men det gick på 16 till 17 minuter att komma genom kön. Så vi hade bra snurr på det. Så länge jag kan minnas har vi alltid börjat sälja semlor veckan efter nyår. Sen håller vi på fram till påsk.

Annons
Annons

Jag tror att det är nyttigt med semlor, nyttigt för själen. Johan Sandelin

Hur många semlor äter du själv?

– Jag har faktiskt fuskat i år och redan ätit en. Men i vanliga fall brukar jag bara äta en på hela säsongen, och det för jag på fettisdagen. Man tröttnar lite när man bakar, hela tiden har man doften runt sig.  Men jag tror att det är nyttigt med semlor, nyttigt för själen.

Vete-katten har flera gånger legat högt i SvD:s semmeltester, och vann även förra året. Finns det någon hemlighet bakom framgången?

– Vår hemlighet är just att de är nybakta, färska. Du kan aldrig få en god semla om du först bakar den, sen fryser den och tinar upp som en del gör. För mig är det ett hån mot semlan. Det är ett så fint bakverk och det krävs att den är nygjord. Plus att vi vispar grädden perfekt. Hemligheten ligger i bullen, mandelmassan och grädden, svårare än så är det inte. Alla delar är lika viktiga. Är en del dålig blir helheten dålig.

Har du några tips till hemmabagaren?

– Det som oftast är svårast att göra är själva bullen. Ofta jäser man dem för lite , och då blir de hårda och kompakta. Se till att jäsa ut bullen ordentligt. Och vispa inte grädden för hårt.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons