Hallå där Geir Skeie

Det var extra festligt på Sturehof på Norges nationaldag. Den norske världsmästarkocken Geir Skeie gästspelade med en fyrarättersmeny. SvD var bjuden att smaka och prata med mästerkocken. Efter alla framgångar och resor öppnar han nu en egen fiskrestaurang utanför Oslo.

Under strecket
Publicerad
Geir Skeie är bara 29 år men har ändå hunnit skaffa sig många meriter. 2007 blev han Årets kock i Norge, 2008 vann han Bocuse d’Or Europe och 2009 vann han den mest prestigefyllda kocktävlingen av alla, Bocuse d’Or.

Geir Skeie är bara 29 år men har ändå hunnit skaffa sig många meriter. 2007 blev han Årets kock i Norge, 2008 vann han Bocuse d’Or Europe och 2009 vann han den mest prestigefyllda kocktävlingen av alla, Bocuse d’Or.

Foto: JENNIFER DYSELL
Ankbröst. Här uppstod lite spekulationer. Vad innehöll den oranga krämen förutom apelsin.  Sturehofs serivitör gissade på pumpa, vi var mer inne på persiljerot. Rätt svar var sötpotatis, apelsin och lite smör

Ankbröst. Här uppstod lite spekulationer. Vad innehöll den oranga krämen förutom apelsin. Sturehofs serivitör gissade på pumpa, vi var mer inne på persiljerot. Rätt svar var sötpotatis, apelsin och lite smör

Foto: JENNIFER DYSELL
Kuminkryddad hälleflundra med surkål och fläsklägg. Fisken har enbart stekts på skinnsidan tills den blir klar.

Kuminkryddad hälleflundra med surkål och fläsklägg. Fisken har enbart stekts på skinnsidan tills den blir klar.

Foto: JENNIFER DYSELL
En vitchokladpudding med rabarber, jordgubb och basilikastrimlor. Ganska mäktig men mycket god.

En vitchokladpudding med rabarber, jordgubb och basilikastrimlor. Ganska mäktig men mycket god.

Foto: JENNIFER DYSELL
Norska brännvinstillverkaren Arcus och deras märke Linie Aquavit stod bakom hela kalaset på restaurang Sturehof. Vi fick prova ofatad och fatad snaps i fina dyra nytillverkade snapsglas som förhöjde smaken men förminskade spritdoften.

Norska brännvinstillverkaren Arcus och deras märke Linie Aquavit stod bakom hela kalaset på restaurang Sturehof. Vi fick prova ofatad och fatad snaps i fina dyra nytillverkade snapsglas som förhöjde smaken men förminskade spritdoften.

Foto: JENNIFER DYSELL
RESTAURANG STUREHOF
Foto: RESTAURANG STUREHOF
Annons
Geir Skeie är bara 29 år men har ändå hunnit skaffa sig många meriter. 2007 blev han Årets kock i Norge, 2008 vann han Bocuse d’Or Europe och 2009 vann han den mest prestigefyllda kocktävlingen av alla, Bocuse d’Or.

Geir Skeie är bara 29 år men har ändå hunnit skaffa sig många meriter. 2007 blev han Årets kock i Norge, 2008 vann han Bocuse d’Or Europe och 2009 vann han den mest prestigefyllda kocktävlingen av alla, Bocuse d’Or.

Foto: JENNIFER DYSELL
Ankbröst. Här uppstod lite spekulationer. Vad innehöll den oranga krämen förutom apelsin.  Sturehofs serivitör gissade på pumpa, vi var mer inne på persiljerot. Rätt svar var sötpotatis, apelsin och lite smör

Ankbröst. Här uppstod lite spekulationer. Vad innehöll den oranga krämen förutom apelsin. Sturehofs serivitör gissade på pumpa, vi var mer inne på persiljerot. Rätt svar var sötpotatis, apelsin och lite smör

Foto: JENNIFER DYSELL
Kuminkryddad hälleflundra med surkål och fläsklägg. Fisken har enbart stekts på skinnsidan tills den blir klar.

Kuminkryddad hälleflundra med surkål och fläsklägg. Fisken har enbart stekts på skinnsidan tills den blir klar.

Foto: JENNIFER DYSELL
En vitchokladpudding med rabarber, jordgubb och basilikastrimlor. Ganska mäktig men mycket god.

En vitchokladpudding med rabarber, jordgubb och basilikastrimlor. Ganska mäktig men mycket god.

Foto: JENNIFER DYSELL
Norska brännvinstillverkaren Arcus och deras märke Linie Aquavit stod bakom hela kalaset på restaurang Sturehof. Vi fick prova ofatad och fatad snaps i fina dyra nytillverkade snapsglas som förhöjde smaken men förminskade spritdoften.

Norska brännvinstillverkaren Arcus och deras märke Linie Aquavit stod bakom hela kalaset på restaurang Sturehof. Vi fick prova ofatad och fatad snaps i fina dyra nytillverkade snapsglas som förhöjde smaken men förminskade spritdoften.

Foto: JENNIFER DYSELL
RESTAURANG STUREHOF
Foto: RESTAURANG STUREHOF
1/6
Geir Skeie är bara 29 år men har ändå hunnit skaffa sig många meriter. 2007 blev han Årets kock i Norge, 2008 vann han Bocuse d’Or Europe och 2009 vann han den mest prestigefyllda kocktävlingen av alla, Bocuse d’Or.

Geir Skeie är bara 29 år men har ändå hunnit skaffa sig många meriter. 2007 blev han Årets kock i Norge, 2008 vann han Bocuse d’Or Europe och 2009 vann han den mest prestigefyllda kocktävlingen av alla, Bocuse d’Or.

Foto: JENNIFER DYSELL
2/6
Ankbröst. Här uppstod lite spekulationer. Vad innehöll den oranga krämen förutom apelsin.  Sturehofs serivitör gissade på pumpa, vi var mer inne på persiljerot. Rätt svar var sötpotatis, apelsin och lite smör

Ankbröst. Här uppstod lite spekulationer. Vad innehöll den oranga krämen förutom apelsin. Sturehofs serivitör gissade på pumpa, vi var mer inne på persiljerot. Rätt svar var sötpotatis, apelsin och lite smör

Foto: JENNIFER DYSELL
3/6
Kuminkryddad hälleflundra med surkål och fläsklägg. Fisken har enbart stekts på skinnsidan tills den blir klar.

Kuminkryddad hälleflundra med surkål och fläsklägg. Fisken har enbart stekts på skinnsidan tills den blir klar.

Foto: JENNIFER DYSELL
4/6
En vitchokladpudding med rabarber, jordgubb och basilikastrimlor. Ganska mäktig men mycket god.

En vitchokladpudding med rabarber, jordgubb och basilikastrimlor. Ganska mäktig men mycket god.

Foto: JENNIFER DYSELL
5/6
Norska brännvinstillverkaren Arcus och deras märke Linie Aquavit stod bakom hela kalaset på restaurang Sturehof. Vi fick prova ofatad och fatad snaps i fina dyra nytillverkade snapsglas som förhöjde smaken men förminskade spritdoften.

Norska brännvinstillverkaren Arcus och deras märke Linie Aquavit stod bakom hela kalaset på restaurang Sturehof. Vi fick prova ofatad och fatad snaps i fina dyra nytillverkade snapsglas som förhöjde smaken men förminskade spritdoften.

Foto: JENNIFER DYSELL
6/6
RESTAURANG STUREHOF
Foto: RESTAURANG STUREHOF

17 maj

Här förbereder Geir Skeie efterrätten.

NORSKT STJÄRNKOCK GÄSTSPELADE PÅ STUREHOF PÅ 17 MAJ

Du har precis varit i Asien. Vad gjorde du där?

Jag var rådgivare åt ett norskt fiskeföretag, som jag hjälpte att starta en ny fabrik med nya produkter.

Du kommer att öppna en ny krog, var i Norge? Vad ska du servera?

Den kommer att ligga i Sandefjord, 1 timme utanför Oslo.

Tanken är att det ska bli en fiskrestaurang med hög kvalité som inte ska vara för dyr. Den kommer hålla öppet sex månader om året.

- - -

Här kan du läsa mer om Geirs nya krog (På norska)

Vad handlar din nya kokbok om? ”Geir Skeie verdensmester från barndom till Bocuse d'Or”.

Den handlar om mig och mitt liv från när jag var 6-7 år gammal. Det är allt från enkla recept på muffins och pannkakor till lite mer avancerad mat. Kryddat med mina historier.

Hur blev du så matlagningsintresserad?

Jag har alltid gillat att stå i köket, baka och laga mat. Det har jag gjort sen jag var kanske 7-8 år. Jag brukade laga middag åt mamma och pappa när de var på jobbet. Gillade att titta på matlagnings-tv. Jag bestämde mig väldigt tidigt för att bli kock.

Vilken mat lagar du om tio år?

Jag tror att vi kommer att se mer av det naturliga köket. Vi äter oftare ute än för tio år sedan och då vill vi se och känna vad vi äter.

Vad är det som driver dig som kock?

Att vara öppen för nya influenser. Ingen dag är den andra lik. Efter segrarna i
Bocuse d’Or har jag fått möjlighet att ta ledigt lite från köket och göra andra saker som att resa.

Gillar du att träna?

Nej, jag tränar inte. Jag gillar att hålla mig i form genom att göra sådant jag njuter av, som att jaga, segla och cykla på sommaren, åka utför på skidor på vintern.

Dina bästa grilltips?

Grilla fet fisk som makrill och lax. Låt det vara enkelt och servera gärna med sparris och färskpotatis.

Menyn vi fick smaka:

Första rätten: Halstrad snabbgravad lax, i kryddorna kummin, anis, dill och pomerans, med sparriskräm och jordärtskocksomelett.

Andra rätten: Hälleflundra med surkål och fläsklägg.

Tredje rätten: Ankbröst på spenatbädd med persiljerot och apelsinkryddad sötpotatispuré.

Fjärde rätten: Vitchokladpudding med jordgubbsglass.

Jennifer Dysell

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons