Annons
X
Annons
X

Hallå där!

Bo Sjöberg, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, som i en skrivelse skickad till konsumentminister Nyamko Sabuni kräver att Hemglass kända signaturmelodi ska stoppas.

VARFÖR BORDE GLASSBILSMELODIN FÖRBJUDAS?

– Barnfetman är en tickande bomb, och vi har bara sett början av de här problemen. Jag menar att det finns ett sammanhang mellan glassförsäljning med hjälp av dessa lockmelodier, och den allt mer utbredda barnfetman. Så fort barn hör den här melodin börjar de tjata på sina föräldrar.

Dessutom är det många andra som tycker att den här melodin är jobbig. Det finns vetenskapliga belägg som styrker sambandet mellan störningar i samhället och ohälsa. Många får sömn- och koncentrationsproblem, och äldre med hjärtproblem säger att deras tillstånd förvärras av allt oljud som glassbilarna sprider kring sig.

Du likställer lockmelodier med modern tortyr i din skrivelse. Varför?

Annons
X

– Jag vill göra en jämförelse med berömda vattendroppen, en tortyrmetod som bygger på att vatten droppar ned på ens huvud under en längre tid. Upprepning kan bryta ned en person helt och hållet. Hemglass bygger hela sin försäljning på den här melodin.

Vad vill du uppnå med den här skrivelsen?

Lockmelodier måste förbjudas. Konsumentlagstiftningen som den ser ut i dag är föråldrad. Det här handlar inte om decibeltal utan själva störningen i sin helhet. I vissa amerikanska städer är ljud av sådant här slag helt förbjudet. Allt onödigt ljud ska bort.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur känner du själv när du hör melodin?

  Det är riktigt störande, speciellt på ens lediga lördag. Men det största problemet är barnfetman, det är det måste vi fokusera på.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X