Annons
X
Annons
X

Hallå där...

I dag annonserar ni om att er skinka inte längre innehåller smakförstärkare, men i innehållsförteckningen på förpackningen i annonsen finns smakförstärkaren glutamat med – hur kommer det sig?

[object Object]
Förstoring av reklamen. Foto: JAKOBSDALS

– Jaså, gör det? Det måste vara ett misstag. Jag gissar att vår reklambyrå har haft en gammal bild. Men jag får skälla lite på dem nu.

Så skinkan innehåller inte glutamat, eller E621 som det också heter?

– Nej, det gör den inte. Den gjorde det innan men vi har tagit bort glutamaten.

Annons
X

Varför då?

– Det blev ett sådant massdrev när den här boken ”Den hemlige kocken” kom. Det blev ett masstryck att ta bort det och kunder hörde av sig och sade att de inte ville köpa våra produkter.

Smakar skinkan annorlunda nu?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nej, jag känner ingen skillnad.

  Varför hade ni då glutamaten med från början?

  – Vi har haft samma recept väldigt väldigt länge. Jag tror man lätt blir hemmablind, det är som om man har det stökigt hemma och någon plötsligt påpekar det och man får upp ögonen på att man bör städa. Därför är debatten bra och jag välkomnar den.

  Skinkan innehåller fem andra E-nummer, varför då?

  – Det har med hållbarhet och utseende att göra. Utan de ingredienserna skulle skinkan ha noll hållbarhet och se grådassig ut. Men det är inga konstiga ingredienser – folk har utan anledning blivit rädda för E-nummer, trots att det är godkända ingredienser.

  Era etiketter ger ju sken av att det här är gamla recept – hade man verkligen så många E-nummer i skinkan förr?

  – Man hade någonting annat då. Din mormor eller min kanske använde salpeter, men idag heter det något med E. Visst hade det varit bättre om vi kunnat skriva salpeter, men ingrediensen har ett E-nummer istället.

  Annons
  Annons
  X

  Förstoring av reklamen.

  Foto: JAKOBSDALS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X