Hallå afrika!

Musiken från den stora kontinenten i söder börjar tvätta av sig världsmusikstämpeln och ta sig ut på klubbarnas dansgolv, och på radion sjunger ett blint par från Mali. Vi spårar en liten revolution och dansar till kwaito, hip life och afrofunk.

Under strecket
Publicerad
Sydafrikanska Thandiswa, aktuell med albumet Zabalaza, har jämförts med soulsystrar som Erykah Badu och Lauryn Hill.

Sydafrikanska Thandiswa, aktuell med albumet Zabalaza, har jämförts med soulsystrar som Erykah Badu och Lauryn Hill.

Annons

Musiken från den stora kontinenten i söder börjar tvätta av sig världsmusikstämplen och ta sig ut på klubbarnas dansgolv, och på radion sjunger ett blint par från Mali. Vi spårar en liten revolution och dansar till kwaito, hiplife och afrofunk.

I en tråkig skivaffär i Kapstaden frågade jag expediten om det fanns någon afrikansk funk, typ från 70-talet. Jag visste inte om det fanns sådan musik över huvud taget, och i efterhand verkar frågan lite naiv. Men det var långt innan Damon Albarn hade övergett britpoppen för att spela in skivor i Mali. Fela Kuti låg förmodligen på sin dödsbädd i Lagos, men det hade jag ingen aning om.
Den trötte kassören vaknade i alla fall till liv och började förtjust stapla högar av skivor på disken. Jag upptäckte Hugh Masekela och Fela Kuti. Först i efterhand förstod jag att skivorna funnits att få tag på i Sverige hela tiden (på grund av apartheid var många av de sydafrikanska skivorna dessutom inspelade utomlands) men att jag inte hade sett dem. Förmodligen hade de stått under den avskräckande rubriken världsmusik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons