Annons
X
Annons
X

Vd:arna som toppar i statliga löneligan

Vattenfalls och Telia Soneras vd:ar toppar löneligan i svenska statens bolagsportfölj med årslöner på runt 14 miljoner kronor. Flygbolaget SAS vd flyger också högt i löneligan med en lön på 8 miljoner kronor. Det visar SvD Näringslivs genomgång.

Vattenfalls vd Magnus Hall och Telia Soneras vd Johan Dennelind.
Vattenfalls vd Magnus Hall och Telia Soneras vd Johan Dennelind. Foto: Tomas Oneborg, Malin Hoelstad

Bolagen i svenska statens portfölj tappade mark under första halvåret i år. Fjolårets samlade resultat på 18,6 miljarder kronor vändes på grund av Vattenfall till en förlust på drygt 11 miljarder kronor. Men krisen märks inte i lönekuverten. De statliga bolags vd:arna sitter säkert. Eftersom de inte har någon rörlig ersättning så blir det inget "löneavdrag" i form av reducerad bonus.

Nära hälften av all omsättning i den statliga bolagsportföljen kommer från helägda Vattenfall. Bolagets förluster har varit ett stående och dystert tema de senaste åren efter det katastrofala köpet av Nuon. I år är det andra tillgångar som fått skrivas ned, främst kärnkraft i Sverige och brunkol i Tyskland. Totalt drygt 36 miljarder kronor och ökade avsättningar för kärnkraft och gruvverksamhet i Tyskland på nästan 4 miljarder kronor.

Magnus Hall, vd sedan ett år tillbaka, har satt ut den tyska kolkraften till försäljning. Det i sin tur kan få resultatet på fall igen eftersom en försäljning kan avslöja den tyska kolkraftens verkliga värde.

Annons
X

Magnus Hall fick samma lön som sin företrädare men till skillnad mot sin föregångare Öystein Löseth har han inte klippkort på SAS utan en billigare transport med ett kort på SJ. Totalt uppgår Halls lön till knappt 14 miljoner kronor.

I delstatliga Telia, där staten äger nära 40 procent av aktierna, har vd Johan Dennelind en lön på 14 miljoner kronor under förra året samtidigt så minskade telejättens vinst med drygt en miljard på grund av prispress och ökad konkurrens. Telia har annars varit en av svenska statens säkraste kassakor efter Vattenfall. Men de årliga utdelningarna på runt 5 miljarder kronor från bolaget kan snart vara ett minne blott. Den aviserade försäljningen av det kritiserade affärsområdet Eurasien kommer om den genomförs att krympa vinsten betydligt, runt en tredjedel.

Förutom Vattenfall är det just de delstatliga bolagen som har högst vd-löner. SAS vd Rickard Gustafson tjänade förra året 8 miljoner kronor. SAS har under flera år brottats med lönsamhetsproblem. Senaste rapporten i september visade att flygbolaget SAS lyckades visserligen öka sitt kvartalsresultat till drygt 1 miljard. Men det var fortfarande en bit under förväntningarna. Oron ökar för att pressen från lågprisbolagen fortsätter.

Bland de andra större statliga bolagen kommer vd:arna på Akademiska hus och Svenska spel högt i löneligan. Men långt ifrån topptrion. Kerstin Lindblad Göransson på Akademiska hus tjänade i fjol nära 2,9 miljoner kronor. Samtidigt ökade fastighetsbolaget sin vinst till 5,2 miljarder kronor. Gruvföretaget LKAB har drabbats hårt av fallande järnmalmspriser och har fått se en tredjedel av omsättningen försvinna. Lars-Eric Aaro hade en lön i fjol på 4,9 miljoner kronor. Vinsten föll rejält från 6 mijarder till 348 miljoner kronor.

Annons

Vattenfalls vd Magnus Hall och Telia Soneras vd Johan Dennelind.

Foto: Tomas Oneborg, Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X