Annons

Mikael Mölstad:Håll koll på den populära familjen Pinot

Illustrationsbild
Illustrationsbild

Det lär finnas tusentals olika kloner av pinot noir. Har du koll på några av dem? Mikael Mölstad beskriver en utmanande druvsort fylld av starka känslor.

Under strecket
Publicerad

Känslig och missförstådd. Men passionerat omtyckt bland vännerna. Vilken druva? Pinot noir naturligtvis. Men nu handlar det inte bara om denna druvhjälte i vinvärlden. Hela familjen Pinot är nämligen på väg att bli trendskapare av stora mått. Nu gäller det alltså att ha koll även på familjemedlemmar som pinot gris och pinot blanc.

Jag vill påstå att pinot noir varit lik en maffiakung.

Överhuvudet i släktträdet är dock pinot noir som odlats i östra Frankrike sedan minst tusen år. Idag har druvan för många en närmast kunglig status. Annat var det förr då dess beteende knappast passat i de fina salongerna. Jag vill påstå att pinot noir varit mer lik en maffiakung. Den har infiltrerat överallt genom att låta sig korsas och muteras. Det är därför inte konstigt att det lär finnas tusentals olika kloner av pinot noir. Några har med tiden fått status som egna druvsorter likt pinot gris och pinot blanc – eller pinot meunier i Champagne. Pinot noir är även pappa till chardonnay (bland annat).

Kanske hänger druvans promiskuitet ihop med dess känslighet? Åtminstone är det dessa faktorer som gjort den populär. Den fina bäriga framtoningen med mjuka tanniner ger vinvärldens elegantaste viner. Det menar alla som håller pinot noirvin från Bourgogne som oslagbara. För odlaren är druvan en spännande utmaning. Men lyckas man hitta rätt klon och rätt terroir blir man tiofalt belönad.

Annons
Annons

Det vet man även i Alsace där druvan funnits länge och idag ger fantastiska viner. Lika bra som många från Bourgogne men betydligt billigare. Även tyskarna har sedan länge gillat familjen Pinot. Där kallas de burgunder, efter ursprunget, och med färgen som prefix: blauburgunder, grauburgunder och weissburgunder. Kvalitetsmässigt ligger de helt i nivå med de franska originalen.

Länge var Tyskland världens näst största pinot noirland men nu har USA sprungit om. De bästa pinot noirerna från Kalifornien och Oregon tillhör världstoppen. Framgångssprånget kom med filmen Sideways från 2004. I detta feel-good-drama i vinmiljö blir druvan rejält haussad av huvudfiguren Miles (som samtidigt dissade merlot).

USA:s mesta poppisdruva inom familjen Pinot är dock pinot gris – eller pinot grigio som amerikanarna föredrar att kalla den. Viner på pinot grigio har ersatt chardonnay som den nya favoriten på restauranger. Även i Europa har viner på pinot gris tagit rejäl fart – i synnerhet de från Tyskland och Sydtyrolen. Med sin mjuka syra och blomkryddiga arom passar de bra till vegetariska mattrender.

Pinot gris har alltid haft en viss popularitet till skillnad från pinot blanc. För egen del upptäckte jag den fina kombination av av syra, mineral och fruktaromer i pinot blanc från södra Tyskland för bara ett tiotal år sedan. I Frankrike betraktades den länge som en andra klassens druva. Idag ses pinot blanc som en av framtidens stora vinnare.

Det gäller i synnerhet för mousserande viner. Och det mest spännande är att den även är tillåten i Champagne. Det finns faktiskt redan champagnehus som gör bubbel på enbart pinot blanc. Det är alltså bara en tidsfråga innan du kan köpa en flaska champagne gjord enbart på pinotdruvor: noir, meunier och blanc. Nästan hela familjen Pinot i en champagneflaska. Vilken fröjd!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons