Annons
X
Annons
X

Håll inte jobbskatteavdraget hemligt

Jobbskatteavdraget kan göra så att fler kommer i arbete. Det säger Riksrevisionen i sin granskning. Men allmänhetens låga kännedom om avdraget är ett problem. Om det ska fungera ekonomiskt måste människor veta om att det existerar.

Detsamma gäller förstås om det ska fungera politiskt. Om regeringen ska få någon uppskattning för att man har sänkt löntagarnas inkomstskatt, måste människor ha kunskap om vad som har hänt.

Med tanke på att jobbskatteavdraget är den största reformen i regeringens viktigaste fråga är det utomordentligt besynnerligt att allianspartierna inte har lagt större kraft på att informera.

Annons
X

En som visar betydligt större flit i sin folkbildargärning är Uppsalaföretagaren Harald Klomp, som har tagit initiativ till webbplatsen Jobbskatteavdrag.se där man enkelt kan räkna ut vad jobbskatteavdrag och andra förändringar av inkomstskatten betyder i olika lönelägen och kommuner. Sedan nyår tar beräkningarna hänsyn till det fjärde steget i jobbskatteavdraget, det höjda grundavdraget för pensionärer och kommunalskattesatserna för 2010.

Det är fråga om rätt remarkabla förändringar. Tjänar man 23000 kronor i månaden och har en genomsnittlig kommunalskatt betalar man 24 procent mindre i inkomstskatt i år än vad man gjorde före jobbskatteavdragen. Den månatliga skatten har sänkts med 1634 kronor, vilket motsvarar knappt 20000 kronor om året! Har man en låg månadslön på 17000 kronor har man fått inkomstskatten sänkt med mer än en fjärdedel. Det har blivit betydligt mer lönsamt att arbeta jämfört med att inte göra det, precis som det borgerliga budskapet löd i valrörelsen 2006.

Sverige brukade utmärka sig internationellt genom sin skoningslösa beskattning av låga löner, men tack vare jobbskatteavdraget ligger vi i närheten av EU-genomsnittet. Numera är det beskattningen av lite högre löner – belöningarna för utbildning, ambition och företagsamhet – som är det stora samhällsproblemet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Allianspartierna har något stort att berätta, men såvitt jag kan se är det inte något av dem som ens länkar ordentligt till Harald Klomps webbplats. Vad vet de om läget som inte vi andra känner till

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X