Annons

”Håll huvudet kallt när det gäller Kina”

Vi vet att Unionen inte hade fått finnas i Kina, eftersom varken kollektivavtal, strejker eller fria fackföreningar är lagliga, skriver artikelförfattarna, som listar vad regeringen bör göra i relationen till Kina.
Vi vet att Unionen inte hade fått finnas i Kina, eftersom varken kollektivavtal, strejker eller fria fackföreningar är lagliga, skriver artikelförfattarna, som listar vad regeringen bör göra i relationen till Kina. Foto: Maja Suslin/TT

Det är lätt att dras med i den handelsfientliga atmosfär som råder när det gäller Kina. Men vi menar att Sverige måste hålla huvudet kallt – våra ekonomiska relationer med Kina har gynnat båda parter. Vi ska inte dras med i en debatt som leder till minskad frihandel och en mer sluten värld, skriver Henrik Ehrenberg och Katarina Lundahl, Unionen.

Under strecket
Publicerad

Henrik Ehrenberg och Katarina Lundahl.

Foto: Camilla Svensk

Investeringar och handel över gränserna har lyft miljarder människor ur fattigdom och gjort Sverige till ett rikt land. Idag blåser bitvis snåla vindar för frihandel och investeringar över gränserna. Det gäller inte minst investeringar från Kina. Ofta är det inte investeringen i sig som är problemet, utan avsikten bakom. Vad vill Kina, egentligen? Frågan är befogad, men det är viktigt att vi ser till hela bilden när det gäller Sveriges handels- och investeringsrelationer med Kina.

Svenska företag har investerat stort i Kina under många decennier. Ericssons resa i Kina började redan 1890 och i dag har Ericsson halva marknaden för mobilsystem i landet. Runt 600 svenska företag finns på plats i Kina; däribland Assa Abloy, ABB, Volvo, SKF, Sandvik och Alfa Laval. En tredjedel av H&M:s tillverkning sker i Kina och en femtedel av Ikeas. Volvo Cars har kinesiska ägare och försäljningen på den kinesiska marknaden har vuxit snabbt.

Annons
Annons
Annons