Tove Lifvendahl:Håll fast vid den moderata kungsregeln

Tove Lifvendahl
Moderaternas Sverigemöte 2019.
Moderaternas Sverigemöte 2019. Foto: Jimmy Wixtröm/TT

”Om något behöver göras och det kan göras lika bra eller bättre av någon annan än det offentliga, då ska det heller inte göras av stat och kommun.”

Under strecket
Publicerad
Annons

Jag litar på Moderaternas goda intentioner. Jag tror att alla partier vill väl, och själva har uppfattningen att deras idéer ska leda till något bra, antingen för landet eller för partiets väljarstöd. Erfarenheterna från insidan av ett parti och hygglig koll även på andra har emellertid lärt mig att nästan alla politiker kan bli lika vidsträckta som innevarande statsepidemiolog i förhållningssättet till sina handlingar. Som han odödligt formulerat det: Misstag är något som man gör avsiktligt och några sådana finns inte. Eller, när han beslagits med en felaktig analys eller prognos: Det var sant då.

Moderaterna är ett parti som jag under lång tid hade en relation med för att det var bättre än andra på att hålla fast vid klassiskt liberala principer. Många gillar att kalla sig ”liberaler” fram till att de konfronteras med John Stuart Mills princip om att människors egna beslut är de bästa, inte för att de objektivt kan fastslås vara de bästa, utan för att de är individens egna. Då faller de forna folkpartisterna ifrån, som nu kallar sig liberaler.

Annons
Annons
Annons