Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Krönika

Sara Lomberg: Håll dig anställningsbar

Att ha den senaste kompetensen blir allt viktigare på arbetsmarknaden. Om strukturen kring utveckling brister hos din arbetsgivare – ta saken i egna händer.

Tänk dig ett rum fullt med säljare, ingenjörer, kontorspersonal – medarbetare och chefer. När frågan ställs om hur många som fått någon kompetensutveckling det senaste året sitter hälften kvar med händerna nere.

Så har det sett ut i fackförbundet Unionens undersökning månad efter månad de senaste sju åren. Detta trots att:

• Allt fler företag säger sig ha brist på viss kompetens.

Annons
X

• Utvecklingsmöjligheter i alla undersökningar hamnar bland det viktigaste som tjänstemän söker – eller saknar – hos en arbetsgivare.

Det är ett underbetyg till alltför många företag. Men också en uppmaning till dig som individ att ta ansvar för din egen väg framåt. För samtidigt som hälften upplever sig stå still i sin kompetensutveckling så har den blivit väldigt mycket viktigare för att kunna känna sig trygg på arbetsmarknaden.

”Var egoistisk” tycker Calle Leinar, vd på Trygghetsrådet som hjälper tjänstemän som blivit övertaliga att hitta nya jobb. Prioritera att gå den där internutbildningen i det nya webbsystemet eller på frukostseminariet om hur man når kunder via sociala medier. Se till att du hänger med. Det är ju sällan heller någon nackdel för företaget.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Arbetsgivarens främsta intresse är att se till att du har kompetens att utföra dina uppgifter nu och i framtiden inom organisationen. Men när detgäller den kompetensutveckling som kanske är viktigast för dig – den som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden i framtiden – är det du som bär huvudansvaret. I bästa fall går era intressen hand i hand.

  Experterna i den härguiden återkommer till att utvecklingen måste börja hos dig. Vart vill du? Vad är viktigt för dig? Är du anställd ska det naturligtvis kopplas ihop med företagets mål.

  Söker du jobb eller vill byta bana måste målet kopplas till möjligheterna i den nya branschen.

  Just nu stiger varseltalen åter snabbt i Sverige, särskilt i industrin. Att vara rädd för, eller att faktiskt bli av med jobbet kan vara väldigt tufft och förutsättningarna för att hitta ett nytt ser olika ut. Det positiva kan vara – mitt i den personliga krisen – att man tvingas stanna upp, jobba med sig själv, bestämma sig för ett nytt mål och finna en väg dit.

  På de kommande sidorna hoppas vi ge dig som individ tips, inspiration och argument att ta kommandot i din egen utveckling. Men också tips till arbetsgivare hur man väljer rätt och i linje med företagets mål.

  I dag använder endast 15 procent av deltagarna på företagsutbildningar sin nya kunskap i jobbet, visar studier av professor Robert O. Brinkerhoff vid Western Michigan University. Kraven hårdnar på att extern och intern utbildning ska visa tydlig effekt och på att lärandet i vardagen, via lärplattformar, mellan kolleger och i projekt ska vara genomtänkt och knytas till mål.

  Fortfarande upplever dock 42 procent av de Unionen-medlemmar som har genomfört kompetensutveckling ingen eller otydlig koppling till företagens strategier. Oavsett om du går en kurs i personlig effektivitet, tar en MBA eller testar en ny avdelning på jobbet behövs mål och inte minst träning för att du ska uppleva att det verkligen hände något.

  Få har samma jobb genom hela livet längre. Och när fler behöver jobba längre än 65-årsdagen kommer en livslång utveckling och kanske omskolning vara ännu mer nödvändig.

  Kompetensutveckling ger inte bara större chans att få spännande jobb, det gör oss också lyckligare. När Wise Group frågade 5000 svenskar hamnade ”att utvecklas i arbetet” som den tredje viktigaste parametern för hur lycklig man upplevde sig vara, efter hälsan och hushållsekonomin.

  Så prioritera dig själv, stanna upp och tänk efter – vart vill jag? Det finns en mängd vägar dit och även om det är oroliga ekonomiska tider har du troligen större möjligheter att påverka din väg än du tror.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X