Annons

Håll Anders Borg surrad vid masten

Grundtanken måste vara att en kommun ska klara den egna ekonomin. Stöd från staten urholkar förmågan och viljan att ta ansvar, även när stöden är tillfälliga och akuta.

Under strecket
Publicerad

Redan de gamla grekerna. Jo, faktiskt. Redan de gamla grekerna berättade om de förföriska sirenerna. Det var tre skönsjungande väsen – hälften kvinna, hälften fågel – som drev sjömän galna av längtan med sina klingande röster. Lockade av sången dök matroser i havet och lurades styrmän på grund. För att kunna passera sirenerna lät den mångförslagne Odysseus fylla sina mannars öron med vax och surra sig själv vid masten.

”Mångförslagen” kanske inte är rätt epitet, men för drygt ett år sedan kungjorde Anders Borg att budgetpropositionen på våren hädanefter skulle rensas från större reformer och i stället fokusera på att tydliggöra inriktningen för den ekonomiska politiken och långsiktigt hållbara offentliga finanser. Nya reformer och utgifter skulle läggas i höstbudgetarna. Detta ”effektivare budgetarbete” skulle gynna ”stabiliseringen av svensk ekonomi”.

Annons
Annons
Annons