Annons
X
Annons
X

Hälften av världens krigsoffer dör i krig med jihadistiska kopplingar

Fler än hälften av världens direkta dödsoffer i krig skördas nu i konflikter med koppling till militant islamism, jihadism, skriver DN och hänvisar till en ny sammanställning från ansedda konfliktforskare vid Uppsala universitet.

[object Object]
Arkivbild, Raqqa Foto: Uncredited / TT / NTB Scanpix

–  Det beror på tre saker: Jihadismkonflikterna globaliseras, tidigare konflikter har bytt karaktär och när religion kommer in i en konflikt tenderar de att bli mer långvariga, säger Isak Svensson, professor på Institutionen för freds- och konfliktforskning i Uppsala, till tidningen.

Några exempel på terrorgruppen IS utspridning är ”filialerna” i länder som Libyen och Libanon – i kombination med att fristående jihadistgrupperingar, som nigerianska Boko Haram, anslutit sig till ideologin.

Flera rebellrörelser har också lämnat en retorik som är nationalistisk eller socialistisk och övergått till en islamistisk sådan.

Annons
X

Samtidigt är den religiösa kopplingen till islam inte självklar, skriver DN. De två länder med störst andel muslimsk befolkning i världen är praktiskt taget fria från uttryck för islamistisk extremism.

Samtidigt stämmer inte bilden av IS som unikt effektiva i sitt dödande dn.se Den långsiktiga trenden över tid är att antalet döda i krig minskar dn.se
Annons

Arkivbild, Raqqa

Foto: Uncredited / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X