Annons
X
Annons
X

En procent äger mer än resten av världen

Den rikaste procenten av mänskligheten har tillsammans mer tillgångar än hela resten av världen, enligt biståndsorganisationen Oxfam. Gapet mellan de fattiga och rika eskalerar snabbare än befarat.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
En kvinna i Zimbabwe bär en tunna olja från Oxfam. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP

Gapet mellan de extremt rika i världen och de fattiga fortsätter att öka, skriver biståndsorganisationen Oxfam i en ny rapport.

Den rikaste procenten av mänskligheten har redan mer än resten av världen tillsammans, uppger organisationen och hänvisar till data från bland andra Credit Suisse och Forbes.

En procent av världens befolkning har tillgångar värda 755 900 dollar eller mer per person, motsvarande 6,5 miljoner kronor, enligt en rapport från Credit Suisse.

Annons
X

Oxfam hade förutspått att "enprocentarna" skulle köra om först i år.

– Men den här koncentrationen av rikedomar har redan inträffat. Vi har en kris när det gäller ojämställdhet, som riskerar att underminera de framgångar vi haft när det gäller fattigdomsbekämpning de senaste 20–30 åren, säger Helen Szoke, expert på mänskliga rättigheter vid Oxfam, till TT.

Ett annat problem som Oxfam ser är kopplingen mellan pengar och makt.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det krävs en modig regering för att utmana storföretag och väldigt rika personer för att få dem att betala en skälig skatt, för de är oroliga för de politiska konsekvenserna.

  Oxfam attackerar bland annat skatteflykt och hoppas att världens länder kan enas i att bekämpa frågan. Rapporten släpps inför att makthavare möts under Världsekonomiskt forum (WEF) i Davos i veckan.

  – Man säger ju att transparens är det bästa botemedlet mot skatteflykt, men regeringar har varit för försiktiga med att ta tag i den här kritiska frågan, säger Helen Szoke.

  Beräkningar som organisationen hänvisar till visar att minst 100 miljarder dollar försvunnit från utvecklingsländer, och 7,6 biljoner dollar av individers personliga tillgångar gömts i skatteparadis.

  – Det är väldigt mycket pengar som tas ur cirkulation. Om de hade beskattats rättvist hade de kunnat användas av stater till att bekosta skolor, sjukhus, vattensystem – saker som behövs för att hantera fattigdom, säger Helen Szoke.

  Annons
  Annons
  X

  En kvinna i Zimbabwe bär en tunna olja från Oxfam.

  Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X