Annons
X
Annons
X

Häktningsförhandling i Köpenhamn

Tre av de män som greps igår i Köpenhamn misstänkta för förberedelse till terroristbrott i Danmark har häktats.

Domstolen meddelade att männen ska sitta häktade i fyra veckor till och börja med – två av dem ska sitta isolerade.

Alla tre nekar till brott.

Foto: SCANPIX

Ett stort säkerhetspådrag

Det var I går greps fyra personer misstänkta för förberedelse till terroristbrott i Danmark. En femte person greps i Stockholm.

Männen är en 44-årig tunisisk medborgare, en 29-årig svensk medborgare född i Libanon och en 30-årig svensk medborgare.

Annons
X

Målet ska ha varit att ta sig in på Jyllands-Postens lokaler i centrala Köpenhamn och försöka döda så många som möjligt.

Häktningsförhandlingarna hölls i domstolsbyggnaden i Glostrup under ett stort säkerhetspådrag, rapporterar tidningen Politiken på nätet. Polis beväpnade med automatvapen bevakar byggnaden.

Männen är anklagade för försök till terroristbrott och vapenbrott.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De misstänkta männen ska enligt åklagaren haft tillgång till ett maskingevär med ljuddämpare samt 72 patroner och en 9mm pistol med 36 patroner, skriver Ekstra Bladet.

  De tre männen nekar till anklagelserna. De valde även att vara helt tysta under förhandlingen. I lokalen finns även en svensk och engelsk tolk som hjälper till med översättningen.

  Domstolen meddelade att männen ska förvaras i häktet i fyra veckor till att börja med. Två av männen ska även sitta isolerade.

  Den 26-årige irakiske man som greps tidigare har släppts på fri fot, men han är fortfarande misstänkt. 26-åringen ska ha ordnade lägenheten i Danmark åt de tre män som kom åkande från Sverige.

  Brodern till mannen hävdar att 26-åringen är oskydlig.

  – Min bror är oskyldig. Det handlar om falska bevis. Det finns många här i Danmark som har anhållits för terrorbrott och sedan släppts. Kanske beror det på hur vi ser ut och på att vi följer vår religion.

  Den danska säkerhetspolisen PET bekräftar för dansk radio att 26-åringen kommer att släppas på fri fot. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

  Den 37-årige man som greps i Stockholm begärdes häktad i dag i Sverige av åklagare Tomas Lindstrand.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X