Annons

De vänsterhäntas föreningNessers två mest älskade romanfigurer får nytt liv

Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet.
Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. Foto: Patrik Österberg/IBL

Van Veeteren och Barbarotti gör comeback i ”De vänsterhäntas förening”. Den spännande historien är full av falluckor, cliffhangers och återvändsgränder – men också en stark skildring av vardag och relationer fram emot livets slut, skriver Magnus Persson.

Under strecket
Publicerad

Håkan Nesser.

Foto: Caroline AnderssonBild 1 av 1

Håkan Nesser är utan tvekan en av Sveriges mest produktiva, kommersiellt framgångsrika och älskade deckarförfattare. Grundbulten i detta mångskiftande författarskap, som också inrymmer utflykter till andra genrer, är naturligtvis sviten om den luttrade, aningen karge, men alltid på något sätt älskvärde kommissarie Van Veeteren, utgiven under en tioårsperiod vars slutpunkt markerades av tionde och sista boken ”Fallet G” från 2003. Den gamle kommissarien hade då dragit sig tillbaka och funnit ett nytt, stillsammare liv som föreståndare för ett antikvariat.

Ett par år senare lanserar Nesser en ny deckarhjälte, helt annorlunda till karaktären, men lika lätt att falla för, Gunnar Barbarotti. Liksom föregångaren är han sanslöst skicklig på sitt jobb. Och så har han regelbundet både underhållande och gripande samtal med Gud. Sista boken i den serien kom ut för sex år sedan. Van Veeteren var verksam i den fiktiva staden Maardam, och Barbarotti opererade i den likaledes påhittade orten Kymlige.

Annons
Annons
Annons