Annons
X
Annons
X

Håkan Juholts lag sitter löst

När Håkan Juholt formade sitt lag var det dem han valde. Nu kan flera av personerna i den närmaste kretsen kring Juholt hänga löst efter en kort tumultartad tid tillsammans med sin partiledare.

TOMMY WAIDELICH
Ekonomisk-politisk talesperson, var en doldis som handplockades av Håkan Juholt. De flesta som SvD talar med anser att Waidelich sitter extremt löst och kommer att bytas ut. Han har inte nått ut med sitt budskap och uppfattas som svag mot finansminister Anders Borg. Han är även komprometterad efter a-kassecirkusen i höstas. 
– Tommy Waidelich var väldigt mycket Håkan Juholts personliga val, som överraskade väldigt många. Det är inte så sannolikt att han sitter kvar. Men om det blir en tillfällig lösning och en extrakongress i maj så är det väl troligt att Waidelich sitter till dess i alla fall, säger stasvetaren Ulf Bjereld.

TOMMY WAIDELICH Ekonomisk-politisk talesperson, var en doldis som handplockades av Håkan Juholt. De flesta som SvD talar med anser att Waidelich sitter extremt löst och kommer att bytas ut. Han har inte nått ut med sitt budskap och uppfattas som svag mot finansminister Anders Borg. Han är även komprometterad efter a-kassecirkusen i höstas. – Tommy Waidelich var väldigt mycket Håkan Juholts personliga val, som överraskade väldigt många. Det är inte så sannolikt att han sitter kvar. Men om det blir en tillfällig lösning och en extrakongress i maj så är det väl troligt att Waidelich sitter till dess i alla fall, säger stasvetaren Ulf Bjereld. Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

Det var inte en enkel match att sätta ihop ett lag för Håkan Juholt. Det har stormat en hel del kring flera i kretsen kring Socialdemokraternas förre partiledare.

Statsvetaren Jonas Hinnfors säger att mycket av kritiken mot Juholt har handlat om att han inte fått ihop en tillräckligt stark samling personer omkring sig och tror att det kan ske förändringar.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tror inte att det kommer att vara de långa knivarnas natt, att alla som han lade sin hand på ska bort, säger han.

  Annons
  X

  – Däremot har partiet förlorat oerhört i opinionen. Politisk effektivitet är viktig och Juholt och Waidelich har inte varit effektiva, och det gäller även deras rekrytering.

  Jonas Hinnfors säger att vad som händer med Juholts närmaste beror mycket på om det blir en tillförordnad partiordförande, vilket är troligast, eller en mer permanent lösning direkt.

  – En tillförordnad partiledare har inte riktigt legitimhet att ändra på särskilt mycket, säger Jonas Hinnfors.

  Även statsvetaren Ulf Bjereld tror på förändringar i kretsen kring Håkan Juholt, men senare i samband med en ordinarie eller extrainsatt partikongress.

  –Många har skäl att tänka över sin framtid, men det beror väldigt mycket på vem som blir partiledare, säger han.

  Men Peter Weiderud, ordförande för Socialdemokraternas Broderskapsrörelsen, tror att även en tillförordnad partiledare kan göra förändringar.

  – Det är klart att det är en viss skillnad jämfört med att vara vald av en kongress, men en partiledare som är utsedd av partistyrelsen leder partiet och har fullt mandat, säger han.

  – Även en tillförordnad måste bilda det lag man tror på, alldeles självklart finns det en plats till förändring.

  BILDSPEL: De sex sitter löst

  Läs mer:

  LÄS MER: Juholt: Jag avgår som partiledare

  LÄS MER: Kommentarer Reinfeldt: Tack för samarbetet

  LÄS MER: Jämtin: Juholt fattade beslutet själv

  Annons
  Annons
  X

  TOMMY WAIDELICH Ekonomisk-politisk talesperson, var en doldis som handplockades av Håkan Juholt. De flesta som SvD talar med anser att Waidelich sitter extremt löst och kommer att bytas ut. Han har inte nått ut med sitt budskap och uppfattas som svag mot finansminister Anders Borg. Han är även komprometterad efter a-kassecirkusen i höstas. – Tommy Waidelich var väldigt mycket Håkan Juholts personliga val, som överraskade väldigt många. Det är inte så sannolikt att han sitter kvar. Men om det blir en tillfällig lösning och en extrakongress i maj så är det väl troligt att Waidelich sitter till dess i alla fall, säger stasvetaren Ulf Bjereld.

  Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 1 av 6

  CARINA MOBERG Gruppledare för Socialdemokraterns riksdagsgrupp. Hon rekryterades av Håkan Juholt och var ett överraskande namn för många. Hon visade dock självständighet gentemot Juholt då hon var den som drog i gång bråket kring a-kassan. I ett internt mejl som kom ut skrev hon att ”vi har en budgetmotion som inte håller måttet vare sig till form eller innehåll”. Det som talar för att hon får behålla sin roll är att hon är vald av riksdagsgruppen. – Hon är verkligen en av Juholts personer, men slog den hand som födde henne. Intressant att se hur partiet resonerar, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

  Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX Bild 2 av 6

  Urban Ahlin (S)

  Foto: ROGER VIKSTRÖM/SCANPIX Bild 3 av 6

  PETER HULTQVIST Ledamot i verkställande utskottet och ordförande för Dalarnas partidistrik och har varit en som stått upp för Håkan Juholt, som en av hans få tydliga vänner. Han har även övertagit Juholts gamla plats som försvarsutskottets ordförande. Bedömmare menar att han rakrygghet och tydlighet kan tala både för och emot honom.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 4 av 6

  JENNIE NILSSON Utsågs till skattepolitisk talesperson under Håkan Juholts ledning, men har haft svårt att nå ut och få vet vem hon är. – Man kan inte säga att hon har varit en bra opinionsbildande person överhuvudtaget, säger Jonas Hinnfors.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 5 av 6

  SVEN-ERIC SÖDER Anställdes som kanslichef hos Socialdemokraterna strax före Håkan Juholt tog över och hade även rollen som gruppsekreterare. Just staben kring Juholt har kritiserats hårt för att inte fungera och där har Sven-Eric Söder ett tungt ansvar. Han fick lämna över posten som gruppsekreterare till Urban Ahlin, men är fortfarande kanslichef.

  Foto: BJÖRN LARSSON ASK Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X