Annons
X
Annons
X

Håkan Juholt sitter kvar som partiledare

Efter ett möte på fredagen som varade över sex timmar fattade Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, beslutet att partiledaren Håkan Juholt sitter kvar, och att han har VU:s stöd.

Strax efteråt kom beskedet att förundersökningen mot Juholt läggs ned. Samtidigt säger överåklagare Björn Ericson att de anmälningar som kommit in mot Juholt i andra ärenden ska granskas i nästa vecka. Därefter kommer beslut om eventuella nya förundersökningar att fattas.

Av SvD, TT
[object Object]
Verkställande utskottet uttalade sitt stöd för Håkan Juholt efter ett långt sammanträde på fredagen. Då kom också beskedet att förundersökningen mot partiledaren läggs ner. Men också att åklagare ska undersöka andra anklagelser mot Juholt under nästa vecka. Foto: INGVAR KARMHED

FÖRUNDERSÖKNINGEN NEDLAGD

Strax efter VU-mötet höll Håkan Juholt och partisekreterare Carin Jämtin presskonferens.

– Det har varit ett ovanligt långt möte med VU. Men det är också ett exceptionellt läge, säger Carin Jämtin.

– Partiordföranden själv vill och orkar ge sig ut i landet och diskutera med alla, men också internt i partiet. Diskutera och prata om den situation som uppkommit och om vår politik.

Annons
X

– Vi stöder honom. Jag stöder honom och VU stöder honom enigt. Vi inser allvaret i situationen och vi inser att det är en lång väg tillbaka. Att återvinna förtroendet för oss som parti, men vi är beredda att gå den vägen, fortsätter Carin Jämtin.

Sedan tar Håkan Juholt ordet:

– Det finns så många människor i vårt land som med rätta ställer stora förhoppningar på vårt parti och till mig som ordförande. Jag har gjort många av de människorna besvikna. Jag har gjort ett fel, och i samma ögonblick har jag rättat till det.

På frågan om varför människor ska börja tro på Juholt igen svarade Juholt:

– Därför att S är ett parti med idéer för ett Sverige där vi faktiskt väljer att inte skära ner på skolan, utan investerar i skolan i stället för att dra ner på restaurangmomsen. Därför tror jag att människor kommer ha tilltro till S. Valet 2014 kommer att handla om politiken framåt. Ska vi fortsätta på den nu borgerligt inslagna vägen eller ska vi ha något annat. Jag tror de kommer välja S.

Är det något du själv ångrar?

– Ja, jag är djupt ångerfull. Jag är sorgsen över att jag inte tagit reda på detta regelverk. Det är bara jag som har gjort fel. Inte riksdagsförvaltningen, inte medierna.

Beskedet om att förundersökningen mot Juholt läggs ned kom vid 16-tiden och meddelades på åklagarmyndighetens
hemsida.

”För att ett straffrättsligt ansvar ska kunna utkrävas förutsätts att upplysningsskyldigheten tydligt framgår av regelverket eller att det finns en fast och utvecklad praxis som de enskilda ledamöterna informerats om.”, skriver överåklagare Björn Ericson i på hemsidan.

– Den fråga som är aktuell, reduktion av hyran på grund av att man är sambo, den frågan regleras ingenstans. Reglerna är inte tydliga på den punkten, säger överåklagare Björn Ericson till TT.

– Det är dessutom så pass få som får den här ersättningen så det finns ingen egentlig praxis.

TT: Var det ett svårt beslut att fatta?

– Nej. När vi väl hade materialet var det inte svårt. Det är rätt tydligt att man inte kan ha ett straffrättsligt ansvar när det är sådana här oklarheter i regelverket, säger Ericson.

Utöver polisanmälningar om hyresersättningen har polisen också fått in anmälningar mot Juholt i en rad andra ärenden, bland annat om bilersättning och en resa till Vitryssland.

– Det har kommit in rätt mycket anmälningar. Vi kommer att titta på det i nästa vecka, säger Ericson.

Efter det kommer åklagaren att fatta beslut om huruvida de övriga anmälningarna kan leda till ytterligare förundersökningar.

– Vi har också fått in anmälningar mot andra personer i samma ärenden, säger Ericson, utan att vilja kommentera närmare vilka personer det handlar om.

Till säger Hans Strandberg, Juholts advokat, att beslutet att lägga ner förundersökningen var väntat.

– Vad jag förstår, av det samtal jag har haft med åklagaren, är grunden att man anser inte att han har överträtt något regelverk på något straffrättslig sätt.

– Regelverket är inte utformat, som jag ser det och som jag uppfattar att de ser det, på ett sätt som gör att det han gjort strider mot något fastställt regelverk.

Strandberg har ännu inte pratat med sin klient.

Innan beskedet om att förundersökningen lagts ned kom fick Håkan Juholt och Carin Jämtin frågor om förundersökningen på presskonferensen:

Vad gör ni om åklagaren delger Juholt misstanke om brott?

– Då får vi självklart ta ett nytt sammanträde som också det blir mycket allvarligt, säger Carin Jämtin.

Hur ska du tvätta bort den här bilden av dig?

– Först och främst ska jag ha ett bra lag omkring mig, jag ska lära mig av mina misstag och vara noggrann. Men jag ska också tala om valet 2014 kommer att handla om ett Sverige där människor som är arbetslösa inte behöver leva i fattigdom, där vi har en stark infrastruktur, säger Juholt.

Håkan Juholt tror att händelserna den senaste veckan kommer att granskas under lång tid framöver. Han får leva med det skeendet i hela sitt liv, säger han.

Står du kvar vid ditt beslut även om du delges misstanke?

– Jag kan säga så här. Den här resan jag gått igenom nu har också varit, vid sidan av det fel jag gjort, min ursäkt, vid sidan av det har det varit en vecka av att slåss mot väderkvarnar. Nu ber ni mig svara om något som kan hända i framtiden. Jag kommer att svara på den frågan om det blir så.

Håkan Juholt talade sedan om sin privata ekonomi.

– Här måste jag vara tydlig om att svepande formuleringar om slarv och kaos är inget som biter på mig. Jag har gjort ett fel.

Din partikamrat Jens Orback sa att du borde ta en moralkurs hos Ingvar Carlsson?

– Ingvar Carlsson är min viktigaste mentor och jag kommer ta till mig det rådet.

Vad har du lärt dig moraliskt?

– Den frågan bygger på att jag försökt undanhålla något eller luras. Det är inte på det sättet. Det har funnits en regel som jag inte känt till. Jag har aldrig försökt lura någon.

Pressträffen avslutades med att Carin Jämtin säger att VU:s beslut inte är tidsbundna.

”Förtroendet prövas på nytt” blog.svd.se Håkan Juholts väg till krisen svd.se ”Jag varnade själv valberedningen” blog.svd.se

SvD.se och TT

Annons
Annons
X

Verkställande utskottet uttalade sitt stöd för Håkan Juholt efter ett långt sammanträde på fredagen. Då kom också beskedet att förundersökningen mot partiledaren läggs ner. Men också att åklagare ska undersöka andra anklagelser mot Juholt under nästa vecka.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X