Annons
X
Annons
X

Håkan Juholt om misstagen

Tre saker ångrar Håkan Juholt mest under sina tio månader som partiordförande.

Av TT
Håkan Juholt.

Håkan Juholt. Foto: LARS PEHRSON

Staben, tv-debatten och hyresavin.

I en intervju med tidningen Östran/Nyheterna timmarna före avgångsbeskedet säger Juholt att han för sent, först efter höstens kris, formade laget med människor som skulle omge honom.

– Den stabiliteten som gör mig bättre, och får mig att undvika misstag och att vara bättre förberedd, den sortens stab hade jag behövt tidigare, säger han till tidningen.

Annons
X

Han önskar att han inte så kraftfullt hade försvarat beslutet att inte debattera i SVT när han placerades med Sverigedemokraterna. Särskilt som han ser debatter som sin bästa gren.

Det tredje misstaget gäller hyran för sambons lägenhet i Västertorp i Stockholm.

– Jag ångrar att vi, eller jag, inte bara tog hissen ner till den ansvarige och sade ”lös uppgiften”.

– Det är klart att jag förbannar att vi, eller jag, inte tog tag i det direkt. Herregud vad hade hänt, hur hade historien skrivits om jag hade sett till att vi fått klara besked.

Juholt har ”inga som helst tankar” om vem som blir hans efterträdare.

Han säger att beslutet att sluta var hans eget och att ingen i VU krävt hans avgång.

Men han anser att socialdemokratin förtjänar en ledare som kan vinna den breda allmänheten och att den ledaren inte är han.

Om sin egen framtid säger han att han är riksdagsman för Kalmar län och att han inte funderat på:

– Jag brukar mycket sällan vara sysslolös. Det jag ska göra hoppas jag blir något som den nya ledningen har nytta av. Den som kommer efter mig ska veta att jag finns där för henne eller honom om man vill använda mig.

Juholt berättar också att avgångstankarna har funnits ett tag men att han bestämde sig de senaste dygnen. På frågan om han hade kunnat sitta kvar svarar han:

– Den möjligheten hade jag haft. Jag är kongressvald. Min uppgift är att vinna val. Jag är inte en politiker som klamrar mig fast. Socialdemokratin förtjänar en ledare som har ett brett stöd och inte ständigt är ifrågasatt. Och som känner att han eller hon kan vinna den breda allmänheten. Och jag kände att det var inte jag.

Så här beskriver han torsdagen och fredagen i verkställande utskottet.

– Vi hade ett tvådagars resonemang om vad vi behöver göra för att återskapa förtroende för oss som parti, för enskilda företrädare, för oss som kollektiv och för den politik vi står för. Det var väldigt öppet, säger Juholt som dock håller fast vid att ingen ställde krav på att han skulle avgå.

– Det ställdes inga sådana krav. Det kan jag mycket tydligt säga. Vi är ett verkställande utskott som varken väljer eller avsätter partiledare. Och det säger jag inte bara för att det ska låta bra. Ingen ställde kravet ”Håkan, du ska avgå”. Vi resonerade om hur vi skulle återvinna förtroendet.

Juholt menar också att han som politiker från landsorten hade lite svårt att accepteras i de fina politiska salongerna i Stockholm.

– Jag har känt klassföraktet i vissa kretsar. Det har varit legitimt på borgerliga ledarsidor att göra karikatyrer av mig och ge mig öknamn. Det startade mycket snabbt. Jag förstår att man kände provokationen när den person som betraktades som en bonnläpp sedan började skriva debattartiklar om Malmöoperans ”Les Misérables” och publicerade åtta sidor existentiell mejlkonversation i Dagens Nyheter. Jag var Åsa Nisse. Jag skulle hålla mig till det. Men kontrasten roade mig, jag blev uppiggad av att se förvirringen.

Han menar också att han har trivts i sin partiledarroll.

– Det har varit roligt hela tiden. Till och med nu på morgonen har jag haft kul. Och då menar jag inte bara att snabbtitta på några Monty Pythonsketcher. Man får hitta glädjeämnen. Det har varit roligt att se TV 4:s direktsändning från Oskarshamn där man får beskriva för hela Sverige hur Oskarshamns centrum ser ut. Det var roligt att i sociala medier välkomna kvällstidningsjournalisterna till socialdemokratiska Oskarshamn, en stad med kraft. Det tyckte jag var roligt. Jag slutade aldrig att ha roligt.

– Men det är klart att det har varit en ganska stark press. Jag är en människa som har lätt att hitta glädje. Jag är ingen dysterkvist.

Juholt menar att han inte känner någon besvikelse.

– Det är fel ord. Jag känner frustration över att när regeringen är så undermåligt dålig, när Fredrik Reinfeldt är så blek och uppblåst, att jag inte förmår prestera ännu bättre och lyfta partiet. Det känner jag stor frustration över. Motståndaren är så svag och dålig att detta borde vara en gyllene tid för Social demokraterna. Att jag då inte kan lyfta partiet är den stora frustrationen. Och det är också det som ledde fram till det här beslutet att avgå.

Läs mer:

LÄS MER: Juholt: Jag avgår som partiledare

LÄS MER: Kommentarer Reinfeldt: Tack för samarbetet

LÄS MER: Jämtin: Juholt fattade beslutet själv

Oskarshamn TT

Annons
Annons
X

Håkan Juholt.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X