Hajpad prosecco kan inte mäta sig med champagne

Hur kan visst bubbel vara så billigt och varför är prosecco så populärt? SvD:s vinexpert Mikael Mölstad svarar på åtta vanliga frågor om vårens mest populära dryck – mousserande vin.

Under strecket
Publicerad
Annons

Mousserande vin är ett samlingsbegrepp för alla viner med bubblor. Champagne är alltså en typ av mousserande vin från landskapet med samma namn. Ordet mousse kommer från franskan och betyder helt enkelt skum – vilket syns när man häller upp dessa viner i ett glas.

Ja. Metoden kallas vanligtvis för champagnemetoden. Den går till genom att vanliga vita torra viner vilka blandas och fylls på flaskor tillsammans med en liten mängd jäst och socker. En andra jäsning startar nu inuti flaskan vilket skapar koldioxid – det vill säga små bubblor. Alla som gör mousserande vin på detta sätt utanför Champagne får ange det på flaskan. Dock får de inte nämna ordet champagne. De måste skriva ”traditionell (eller klassisk) metod” på respektive språk.  I Tyskland står det inte metod utan ”flaschengärung”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons