Annons
X
Annons
X

Haj på fartyg skulle roa Khaddafi

Den libyske diktatorn Khadaffis son Hannibal var frustrerad över att han inte tillräckligt snabbt kunde hyra en lyxkryssare. Därför lät han bygga ett eget miljardskepp – med plats för levande hajar.

Hannibal, 36, som fram tills regimens fall i juni 2011 kontrollerade olje- och sjöfartsindustrin samt hamnarna i landet, ville ha ett fartyg med plats för 3500 passagerare. De skulle mötas av marmorpelare, speglar med guldram och statyer ombord, rapporterar Financial Times.

Men för att ytterligare höja skrytfaktorn, beställde han en saltvattenstanker på 120 ton, hem för två sandtigerhajar, två vithajar och svartnosade revhajar. Fyra heltidsanställda skötare skulle se till att fiskarna trivdes.

Fartyget, med namnet Phoeneica, är nu byggt, men Hannibal, som efter upproret tros ha flytt till Algeriet, fick aldrig se det färdigbyggt än mindre levererat till sig.

Annons
X

Fartyget har istället köpts från koreanskägda varvet STX av rederiet MSC Cruises.

– Jag vet egentligen inte varför Hannibal ville ha ett hajakvarium, säger Pierfransisco Vago, MSC:s vd.

Han berättar för Financial Times att han under årens lopp blev kontaktad av överste Khaddafi. Diktatorn ville hyra fartyg med mycket kort varsel i samband med att utländska dignitärer besökte Libyen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Han hade mycket svårt att begripa att det krävs runt ett års framförhållning för att få möjlighet att boka ett helt kryssningsfartyg. Det fanns inte en chans i världen att ordna platser på den korta tiden, säger Vago.

  Fartyget är numera omdöpt till MSC Preziosa och kommer att kryssa längs med den grekiska övärlden. Men det blir varken marmorpelare eller levande hajar ombord, enligt den nya ägaren.

  Hannibal Khaddafi, känd för sitt våldsamma humör, greps 2008 i Schweiz i samband med misstankar om att han och hustrun misshandlat sitt tjänstefolk. Åtalet mot paret lades dock ned. Kritiker och folkrättsorganisationer har anklagat honom för att ha mjölkat pengar från den marina industrin samtidigt som han struntade i att sköta infrastrukturen i samma bransch.

  E24

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X