Annons

Hain Rebas: Hitler och Putin är samma skrot och korn

Likheterna mellan Hitlers Tyskland och Putins Ryssland är slående – och oroväckande. Frågan är hur den ryska presidenten kommer att sluta och hur det kommer att påverka världen. Skall det gå mot krig, som för Hitlers del, eller mot ett sammanbrott som för Sovjetunionen? Det tycks bero på hur Väst förhåller sig.

Publicerad

Likheterna mellan Hitlers Tredje Rike under slutet av 1930-talet och Putins Ryska Federation alltsedan 2012 är inte bara påtagliga, utan de blir alltmer skrämmande. Fråga är vart det tar vägen? Hur Hitler och hans tusenåriga rike slutade vet vi, men hur slutar Putin? Och när?

Hitler uppfattade Versaillesfreden 1919 som en urkatastrof, och på samma vis upplever Putin Sovjetunionens undergång 1991 som en nationell skam – och kosta vad det kosta att ta sig ur den. Både Hitler och Putin satte som mål att återupprätta sina nationers storhet och leda dem till att bli militära och politiska stormakter. Hitler som tyskarnas demoniske Führer motsvaras ledigt av Putin som alla ryssars batiusjka, lillefar på blodfattig svenska. Men innehållsligt, väl att betänka, är det detsamma som maffians capo di tutti capi. Inget tvivel råder om att både Hitler och Putin är karismatiska folkledare. De byggs upp av autoritärt toppstyrda och trogna masspartier. Hitler hade sitt NSDAP, och Putin har sitt Enade Ryssland. Bådas chauvinistiskt idealistiska ungdomsorganisationer är ohöljt provokativa och våldsbejakande.

Mussolini och Hitler 1940.

Foto: /insight media / InSight media Bild 1 av 2

Lavrov och Putin 2016.

Foto: Kirill Kudryavtsev / TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons