Annons
X
Annons
X

Hägglund vill lyssna på SD-väljarna

Regeringen ska inte kunna smyga in några rödgröna förändringar i vårbudgeten. Det meddelade Göran Hägglund i Ekots lördagsintervju där KD-ledaren fick försvara partiets utspel om flyktingpolitiken.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.
Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund. Foto: JESSICA GOW/TT

**– Regeringen ska inte **tro att den kan få igenom saker som trojanska hästar insprängda i vårpropositionen, sa Kristdemokraternas Göran Hägglund i Ekots lördagsintervju.

Han lovade att även ”vaka som en hök över vårbudgeten” för att se till att den handlar om just detta, att det inte smygs in förändringar i rödgrön riktning.

**Göran Hägglund hade vässat **formuleringarna inför programledaren Monica Saarinens frågor. Att höja skatten, a-kassan eller avskaffa vårdbidraget ska inte komma på fråga.

Annons
X

Vi ser att många är bekymrade, att det inte fungerar bra som det är idag.
Göran Hägglund vill lyssna på SD-väljarna.

Mannen som var den Magdalena Andersson ringde till för att inleda det samtal som ledde till decemberöverenskommelsen försvarade sig mot kritiken som kallat allianspartierna för ”nyttiga idioter” som lägger sig i en ”villkorslös kapitulation”, med att detta är det bästa av mediokra alternativ.

**På frågan **om det finns en uttänkt strategi att knuffa regeringen i riktning mot vänsterpartiet svarade Hägglund att han laddar för en borgerlig majoritet 2018, men att han anser att den nuvarande överenskommelsen skapat schyssta spelregler som gör att det parti som fått flest röster kan få igenom sin budget.

De eleganta formuleringarna till trots bjöd inte Göran Hägglund på några direkta överraskningar. Han fick till stor del försvara det senaste utspelet om flyktingpolitiken där Kristdemokraterna förordar tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta.

Tillfälliga uppehållstillstånd finns i flera andra EU-länder, men i de flesta fall övergår de trots allt i permanenta efter några år. Göran Hägglund ville inte bekräfta att han tror att det kanske skulle komma färre flyktingar till Sverige om reglerna ändrades.

**I december sa **Fredrik Reinfeldt till en dansk tidning att moderaterna menar att fördelen med ett tidigt besked om uppehållstillstånd underlättar för flyktingar att komma in i landet.

Göran Hägglund säger sig vilja lyssna på de väljare som röstade på Sverigedemokraterna.

– Vi ser att många är bekymrade, att det inte fungerar bra som det är idag.

På frågan om hur kristdemokrater och moderater ska enas om en gemensam flyktingpolitik betonade han att det är viktigt att varje alliansparti gör sitt tankearbete innan det är dags att enas inför valet 2018.   

– Vi tror att vår lösning är bättre, hävdade partiledaren för riksdagens minsta parti.

Annons
Annons
X

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X