Annons
X
Annons
X

Hägglund tänker inte lämna riksdagen

PÅ PLATS | UTAN DARR PÅ KD-RÖSTEN

Det är alltid samma sak. Göran Hägglund intervjuas och säger att Kristdemokraterna är ett ”värdeorienterat idéparti”. Tyckare som jag berättar för KD att de borde vara ännu mer värdeorienterade. Våga vara konservativa, tipsar vi. Sedan håller Hägglund tal och lyfter fram etik och värdegrunder ännu en gång. Ändå lyfter det inte. Ständigt plågas de av den där fyraprocentsspärren, evigt fast i att prata aborter och andra underlivsfrågor.

Tills igår kväll. Äntligen fick vi se en parti- ledare som fattat galoppen. I sitt Almedalstal var Hägglund i sitt esse. Anslaget var tufft, men roligt. Hägglund gick ut hårt genom att göra det som snart sagt ingen annan i svensk politik vågar göra just nu, det vill säga att försvara upphovsrätten och hårt kritisera dem som förespråkar legalise-ring av olaglig fildelning. ”Skaparna av Pirate Bay tog betalt för sin skapelse. Plötsligt var det inget tal om fri delning och kopiering för alla”, sade han sarkastiskt och förklarade att KD tänker stå upp för upphovs- och äganderätten samt att vem som helst får ladda ner, kopiera och sprida denna ståndpunkt”.

Ställningstagandet är helt i linje med hur ett litet värdekonservativt parti som KD bör agera i frågan. KD förlorar inga väljare på att försvara upphovsrätten. Dessutom finns det tillräckligt med partier vars ställningstaganden består i luddigheter som ”vi behöver reformera upphovsrätten” eller ”vi vill inte kriminalisera en gene- ration”. Endast två är tydliga – KD och PP.

Annons
X

Vi är verklighetens folk, förklarade Hägglund och frågade sig varför vänstern alltid ser förtryck i det som bara är vanliga människor som har familj, arbetar och tar semester. Och varför irriterar detta enkla så till den milda grad att man finner det rimligt att göra uppror, till exempel genom att hålla en så kallad gatufest i Västra hamnen i Malmö? Kanske, menade Hägglund, borde Alliansen också tala om vanligt folks rätt att få vara i fred från popvänsterns mest uttalade dumheter.

Det sämsta man kan göra är att se förlägen ut när man talar om värden, om etik och moral. Har man sådana värden som man vill framföra bör det göras utan darr på rösten. Problemet för KD-ledaren har länge varit att hans medlemmar ensidigt har krävt att han häver upp sin stämma enbart i underlivsfrågorna. Med ett nyss avklarat riksting är han nu lite friare att forma profilen som ska bära partiet fram till valet. Hägglund har förstått det hans parti borde ha begripit för länge sen.

Göran Hägglund höjer rösten, men han gör det med ett nytt och bredare register. Han hann med alltifrån kulturutredningen och fastighetsskatten till civilsamhället och vårdköerna. Om gräs- rötterna är kloka låter de honom fortsätta på inslagen bana. Det är nämligen detta vi ska ha KD till. En konservatism som hyllar den vanliga människan måste formuleras på ett sätt som den vanliga människan kan relatera till.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Gårdagens talare i Almedalen var en parti- ledare som inte tänker lämna riksdagen 2010.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X