Recension

Ett alldeles särskilt land. 150 år i ItalienHägg fångar Italiens färg och paradoxer

BROKIGT Göran Häggs bok om Italien skildrar ett land vars historia hela tiden balanserar på en hårfin gräns mellan fars och blodigt allvar. Han ger inblickar i det politiska kaosets bakgrund, men framför allt är det en tillgänglig, yvig och kärleksfull bok som Annina Rabe har läst.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Italien är ett land som är lika lätt att älska som att irritera sig på. Det är ett motsatsernas och kontrasternas land; å ena sidan så fyllt av skönhet, kultur och god smak, å den andra ett land där korruption, kriminalitet och maktmissbruk frodas, där kitschen är kitschigare än någon annanstans, och där underhållningsprogrammen är fånigast i hela världen. Nå, det där sista kanske man kan diskutera vid närmare eftertanke, det finns många andra länder som konkurrerar.

Förstår landet Italien helt och hållet gör man nog aldrig som svensk, men man upphör aldrig att fascineras. Det finns ett starkt band mellan Sverige och Italien, inte bara genom de tidiga invandrare som kom hit på 50-talet, ungefär samma tid som svenska charterturister började resa till Italien.

Annons
Annons
Annons