Annons
X
Annons
X

Häftiga reaktioner mot internetblockering

”Ett sjukligt kontrollbegär” och ”fullständigt oacceptabelt” – reaktionerna på förslaget att utländska spelsajter ska blockeras av staten skapar skarpa reaktioner på SvD.se. ”Lägg av nu! Jag är vuxen och kan ta ansvar för mitt eget liv, jag behöver inte att staten ska hålla mig i handen och leda mig rätt!”, skriver signaturen Icke spelare.

Som SvD.se skrev igår sågar flera remissinstanser förslaget att staten ska tvinga internetoperatörer att blockera utländska spelsajter som inte godkänts i Sverige. Och remissinstanserna – från Post- och telestyrelsen till internetoperatören Bahnhof – får starkt stöd av SvD.se:s läsare.

Förslaget från den statliga spelutredningen får flera läsare att reagera kraftigt.

”Man tar sig för pannan och undrar hur det är möjligt att någon kan föreslå censur, vem vet vad man nästa gång vill förbjuda? Om man börjar filtrera internet så har man anträtt vägen mot diktatur”, skriver Mn i Skåne.

Annons
X

Signaturen Trots skriver att ”nu får det räcka!” och fortsätter:

”Är det George Orwell 1984 vi vill åstadkomma? Hur långt kan staten egentligen gå för att försvara ett dubbelmoraliskt system?”.

Lasse2 tycker att ”varje tänkande människa” borde inse att det är ”fullständigt oacceptabelt att censurera internet” och Erik Segersäll undrar vems ärenden regeringen går – ”inte är det folkets, den saken är helt klar”, skriver han.

Icke spelare kallar staten för ”storebror”:

”Lägg av nu! Jag är vuxen och kan ta ansvar för mitt eget liv, jag behöver inte att staten ska hålla mig i handen och leda mig rätt!”, skriver signaturen.

Kalle drar samtidigt paralleller till FRA-lagen:

”Ett sjukligt kontrollbegär av medborgarna ligger bakom alla dessa snilleblixtar till förslag. Tycker att dessa byråkrater och politiker som föreslår såna saker borde flytta till Nordkorea. Först (?) kom FRA-lagen, sen detta om spelcensur. Igår kunde man läsa att EU planerar påtvinga Skype restriktioner liknande FRA-lagen. Nästa förslag kanske blir att förbjuda kuvert på posten? Sådana kuvert kan ju tänkas dölja brev med samhällsomstörtande tankegångar”, skriver han.

JB är inne på samma spår:

”Om det börjar med FRA, Ipred och spärrar på internet för kommersiella syften (eller andra), vad slutar det med då? Kan vi kanske börja skönja en trend här!?! Och vara vaksamma på att den inte alltid är av godo för folket! Förmodligen kommer vi reagera och agera kraftfullt, alldeles för sent, som vanligt. Och kanske överraskade ställa oss frågan: ´hur kunde detta hända?´”

Också bloggvärlden skapar förslaget kraftiga reaktioner. Flera bloggare har kommenterat artikeln på SvD.se.

”Censur föder censur. Det är en snöbollseffekt. Det stannar aldrig någonsin vid det där lilla extra behjärtansvärda undantaget, utan växer snabbt i omfattning tills bara en läskautomat med statligt godkända drycker återstår”, skriver till exempel Blogge Bloggelito.

Men alla läsare är inte lika negativa. Leopold anser att förslaget är att sätt att värna utsatta människor.

”Att blockera spelsajter har inget med yttrandefrihet att göra. Att förhindra att unga människor drar på sig skulder upp över öronen verkar klokt”, skriver han.

Och signaturen Juristerna undrar varför internet ska vara ett forum där man ”fritt kan göra vad man vill”.

”Det får man ju inte i verkliga livet. Det är av största vikt att man nu äntligen börjar rensa upp på internet så att det blir ett forum där alla ska trivas”, skriver signaturen.

Hela utredningen regeringen.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X