Häftiga angrepp dödade nio palestinier

Under strecket
Publicerad
Annons

Gaza Nio palestinier dödades i går då det palestinska upproret närmast övergått till gerillakrig och då Israel ökade det militära trycket med oupphörliga flyg- och markangrepp mot mål både på Västbanken och i Gazaremsan.
Yasser Arafat upprepade på kvällen sin maning från i december om att vapenvila skall iakttas. - Inför er alla upprepar vi än en gång det initiativ jag tog den 16 december för att få vapenvilan att hålla och också för att fortsätta fredsprocessen, sade Arafat vid en presskonferens sedan han träffat religiösa ledare.
Denna vecka har blivit den hittills våldsammaste sedan det palestinska upproret började för 17 månader sedan. Sex palestinier dödades när israeliska stridsvagnar gjorde en inbrytning i Rafah i södra Gazaremsan, två vid en väpnad attack mot en israelisk vägspärr på Västbanken. Den nionde palestinierna sköts ihjäl av israeliska soldater när han försökte ta sig över kontrollstationen Qalandiya nära Ramallah.

Den israeliska politiken att dra åt tumskruvarna på Palestinska myndigheten och extremistiska palestinska grupper föreföll att bära frukt då palestinsk polis meddelade att den gripit de män som ska ha legat bakom mordet på Israels turismminister Rehavam Zeevi i oktober. De tre uppgavs vara medlemmar i Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP). Gripandet av mördarna har varit Israels villkor för att bryta belägringen av Yasser Arafats högkvarter i Ramallah, där den palestinske ledaren i praktiken sitter i husarrest. En talesman för premiärminister Ariel Sharon avfärdade dock uppgifterna om att tre män som skulle varit inblandade i mordet hade gripits.

Annons
Annons
Annons