Tredje mordetHäftig kritik mot Japans fyrkantiga rättssystem

Foto: Triart

”Tredje mordet” är ett domstolsdrama av den japanske regissören Hirokazu Kore-eda. I centrum står relationen mellan den framgångsrike advokaten Shigemori och mördaren Misumi.

Under strecket
Publicerad
Kôji Yakusho

Kôji Yakusho

Foto: Triart
Triart
Foto: Triart
Annons

Sanningen är svårfångad i det enigmatiska rättegångsdramat ”Tredje mordet”. Filmen är ett kliv i ny riktning för den japanske regissören Hirokazu Kore-eda, som efter sitt genombrott med mästerliga ”Efter livet” har profilerat sig som en ömsint familjeskildrare med dramer som ”Barnen som inte fanns”, ”Still walking” och ”Sådan far, sådan son”. Här gör sig de vidgade vyerna extra synliga när Kore-eda för första gången filmar i vidvinkelformatet Cinemascope.

Snarare än John Grisham-filmatiseringars konspirationer och pampiga slutpläderingar närmar sig Kore-eda en domstol där ordning och reda står högst på dagordningen. Den framgångsrike advokaten Shigemori (Masaharu Fukuyama), son till en pensionerad domare, är mer saklig än känslig. Så rationell att han utan tvekan väljer bort en intervju med ett karaktärsvittne när det framgår att tågresan inte täcks av reseersättning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons