Annons

”Hafsverk till utredning bäddar för ny flyktingkris”

Kö med ankommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö i november 2015.
Kö med ankommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö i november 2015. Foto: Johan Nilsson/TT

Partierna måste göra upp om de svåra utmaningarna inom migrationspolitiken i stället för att prioritera politisk retorik och kortsiktiga maktpolitiska segrar. Det skriver Niklas Thidevall, tidigare migrationspolitiskt sakkunnig för MP i statsrådsberedningen.

Under strecket
Publicerad

Det finns en överhängande risk att den parlamentariska migrationsutredningen misslyckas med att lösa de problem som bidrog till flyktingkrisen 2015. Av utredningsdirektiven framgår tydligt att fokus kommer ligga på att lappa och laga, snarare än att identifiera lösningar på de svåraste och övergripande problemen. Ett sådant misslyckande riskerar att leda till ett öppet sår i svensk politik och bäddar för en ny kris som med situationen i Turkiet kan komma snabbt.

Partierna riskerar, precis som vid januariavtalets framtagande, att fokusera på att vinna enskilda poänger i stället för att ta ansvar för den komplexa helheten. Det finns också en risk att de, precis som vid de nyligen fallerade samtalen om gängbrottsligheten, misslyckas helt med att komma överens vilket kan få stora konsekvenser. Om Sverige återigen ställs inför en kris liknande den 2015 riskerar vi att nu befinna oss i ett ännu värre läge – lika handfallna men mer splittrade. Partierna måste våga lämna skyttegravarna och göra upp om de svåra utmaningarna i stället för att prioritera politisk retorik och kortsiktiga maktpolitiska segrar.

Annons
Annons
Annons