Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Rolf Gustavsson: Hädelse är satirens varumärke

**Länge har jag levt **med betinget att här skriva något någorlunda läsvärt till varje söndag. År in och år ut har det blivit sammanlagt omkring 700 söndagstexter, utan mässfall. Min strikt inrutade arbetsvecka har byggt på självdisciplin. Det går åt minst en dag för att utreda vad man inte skall skriva. Sedan tar det mig en dag att formulera texten. Det brukar jag göra på onsdagar och leverera text på torsdagar.

När nu ackordet sänks till en kolumn varannan söndag grips jag av en vilsen frihetskänsla. Då väcks den lättjefulla lusten att göra något fullständigt onödigt. För första gången på årtionden har jag läst en deckare. Sålunda bekräftas en vanlig yrkessjukdom. Jag behöver känna tidspress för att komma loss och skriva.

**I onsdags skulle **jag så till slut börja och hade då bestämt mig för att ta utgångspunkt i de skräckskildringar om framtiden som jag stött på de senaste dagarna. För den ena svarade den danske författaren Kaspar Colling Nielsen, som inbjudits att hålla sitt personliga nyårstal på Danmarks Radio (DR2 Deadline). Det gick ut på att Europas välfärdssamhälle och livsstil är på väg mot undergången. Kaspar Colling Nielsen kom häromåret ut med en märklig, mycket uppmärksammad roman om hur välfärdssamhällets sammanbrott skulle leda till ett kommande grymt inbördeskrig i Danmark (2018–2024).

Annons
X

Den andra dystopin kom ut i onsdags i en roman av det franska kulturlivets enfant terrible, Michel Houellebecq: ”Soumission” (Underkastelse). Den beskriver i ett undergångsscenario hur Frankrike i ett presidentval 2022 får en statschef vid namn Mohammed Ben Abbes. För att stoppa Front National skulle center-vänsterpartierna alliera sig med muslimska fundamentalister. Centerpolitikern François Bayrou skulle bli premiärminister.

**Men i onsdags **misslyckades jag helt med att samla tankarna kring sådan politisk science fiction. Verkligheten tog över med den fasansfulla massakern på Charlie Hebdo i Paris. Den berör mig djupt eftersom jag under många år ganska regelbundet tillhört läsekretsen, förfärats över vulgariteten och tilltalats av den antiklerikala nihilismen. Med karikatyrens överdrifter har den kommenterat aktualiteterna i en anda som jag mötte första gången under maj 1968. Charlie Hebdo påminde därefter varje onsdag som om en svunnen tids respektlösa attityder.

Veckotidningens Charlie syftar bland annat på Charles de Gaulle. I sin förra skepnad som Hara-Kiri Hebdo blev ju tidningen beryktad, beslagtagen och till slut förbjuden för att den hädade generalens död. Hädelse är satirens varumärke. Ingenting är heligt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kanske innebär det nya året en ny tideräkning? För mig personligen sjunker tempot.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X