Annons
X
Annons
X

Hackerattack mot tiotusentals konton

Bakom dagens nyhet om William Petzäll och Sverigedemokraterna kan en stor hackerattack mot den svenska sajten bloggtoppen.se stå. Sajten blev hackad för några veckor sedan och på nätet sprids nu uppgifter om användarkonton. Både Petzäll och de personer vars lösenord spreds via hans twitter-konto finns med på listan.

Skärmdump av William Petzälls twitterkonto, som uppges ha blivit kapat.
Skärmdump av William Petzälls twitterkonto, som uppges ha blivit kapat.

Under förmiddagen började uppgifter spridas via William Petzälls twitter-konto med grova anklagelser mot Sverigedemokraterna. I flera så kallade tweets spreds lösenord till flera journalisters mejlkonton hos Aftonbladet och Expressen, samtidigt som det påstods att partiledningen kunnat läsa journalisters mejl under flera år.

Partiledningen har under hela dagen nekat till anklagelserna och istället hävdat att det troliga är att William Petzälls konto blivit hackad. Och nu pekar nya uppgifter i samma riktning.

Bakgrunden kan vara en hackerattack mot den svenska sajten bloggtoppen.se för några veckor sedan. På nätet sprids nu sida upp och sida ner med inloggningsuppgifter till sajten. Sammanlagt handlar det flera tiotusentals användarkonton på 447 A4-sidor.

Annons
X

Bland namnen finns just William Petzäll med – men också samtliga de namn och lösenord som lades ut via Petzälls twitter-konto tidigare idag. Att sajten blivit hackad bekräftas av grundaren Jimmy Holmlund.

– Ja, jag fick just veta det. Jag har pratat med mitt webbhotell och de säger att det kan ha skett för några veckor sedan, säger han till SvD.se.

William Petzäll har själv via sitt juridiska nekat till att ha twittrat uppgifterna idag. En förklaring kan vara att han använt samma lösenord både på twitter och på bloggtoppen. I så fall har hackarna – eller för den del vem som helst som läst det dokument som sprids på nätet med uppgifterna – kunnat logga in på hans twitter-konto.

Sajten bloggtoppen.se stängdes under tisdagen ner – och det är osäkert om den kommer att startas upp igen.

– Tyvärr kan jag inte hindra att uppgifterna sprids i nuläget, men om man använt samma lösenord på Bloggtoppen som på andra sajter så ska man ändra det, säger Jimmie Holmlund.

Annons
Annons
X

Skärmdump av William Petzälls twitterkonto, som uppges ha blivit kapat.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X