Hackandet föder engagemang

En hackare är inte bara den ondsinta stereotypen som gör intrång i superhemliga servrar och säljer informationen till högstbjudande. Hackare är inte heller bara sådana som gör sitt yttersta för att knäcka kopieringsskydd och kringgå olika typer av betalningslösningar för egen vinnings skull. Det finns hackare som har betydligt roligare än så.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Till exempel har uppfinningsrika hackare gjort en uppsjö av roliga och nyttiga saker med robotdammsugaren Roomba. Till exempel har det byggts ett gigantiskt Pacmanspel där både huvudkaraktären och spökena utgörs av robotdammsugare som kör runt i en stor utomhus- labyrint. Hackarnas insatser har också lett till att produkten som sådan blivit bättre med varje generation som lanserats.

En del hackinsatser kan förlänga livslängden på gamla prylar. Tack vare Rockbox har jag fortfarande stor behållning av en gammal Sandisk Sansa mp3-spelare. Det är ett program som i princip ersätter allt – från menyer och filstöd – som tillverkaren laddade spelaren med. Med Rockbox får jag stöd för så gott som alla filformat som finns, jag kan ändra i princip varje parameter som påverkar ljudet och om jag skulle vilja så kan jag spela en omgång av det klassiska pc-spelet Doom. Det sistnämnda är dock allt annat än njutbart. Men det går. Utan Rockbox hade Sansan i dag levt en tynande tillvaro i en byrålåda.

Annons
Annons
Annons