Ställ ut en väktareHabil uppföljare till ”Dödssynden”

Dödssynden” lär ha kommit till efter att Harper Lees förlagsredaktör bad henne att skriva om manuset till ”Ställ ut en väktare” ur Scouts perspektiv som barn, 20 år tidigare. Det var ett begåvat råd, skriver Lina Kalmteg.
Dödssynden” lär ha kommit till efter att Harper Lees förlagsredaktör bad henne att skriva om manuset till ”Ställ ut en väktare” ur Scouts perspektiv som barn, 20 år tidigare. Det var ett begåvat råd, skriver Lina Kalmteg. Foto: Rob Carr/AP

Harper Lees nya bok sätter den älskade debutboken i ett nytt ljus. SvD:s Lina Kalmteg läser en habil roman – och prisar förläggaren som gav Lee rådet att i stället skriva sin hyllade klassiker ”Dödssynden”

Publicerad
Annons

Efter den närapå sönderkramade debuten 1960 med ”Dödssynden” (”To kill a mockingbird”) har läsare, i över ett halvsekel, väntat på ytterligare böcker av Harper Lee.
När beskedet kom att ett tidigare okänt manus, som hon skrivit före ”Dödssynden”, skulle publiceras blev det därför jublande rubriker. Storyn blev extra saftig av spekulationerna om huruvida den 89-åriga amerikanskan själv är i stånd att fatta beslut om att ge ut den. Diskussionerna har fungerat som smörjmedel i hela lanseringskarusellen.

Men om man fäktar sig förbi all uppståndelse kring utgivningen: Hur är ”Ställ ut en väktare” som läsupplevelse?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons