Annons
X
Annons
X

Mest kritik mot Karolinska sjukhuset

Allt fler klagar på den gynekologiska vården i Stockholm, rapporterar SvD i dag. Enligt statistik från Patientnämnden har klagomålen mot Karolinska sjukhuset ökat mest.

Förlossningsavdelningen på Karolinska sjukhuset i Solna har fått mycket kritik.
Förlossningsavdelningen på Karolinska sjukhuset i Solna har fått mycket kritik. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Klagomål inom obstetrik och gynekologi mot Stockholms akutsjukhus uppgick till 181 stycken 2013 – det är den högsta noteringen på 10 år. För tre år sedan var klagomålen strax över 100-strecket. 

En stor del av klagomålensom riktas mot akutsjukhusen har gjorts efter en förlossning, enligt Christina Hegefjärd, handläggare på Patientnämnden.

Under förra året skenade anmälningarna mot Karolinska sjukhuset iväg. Klagomålen ökade från 53 till 81 stycken på bara ett år. Även Södersjukhuset och Södertälje sjukhus fick fler anmälningar emot sig, samtidigt som Danderyd sjukhus fick färre klagomål. På Norrtälje sjukhus har statistiken inte förändrats.

Annons
X

– Om vi ser att klagomålen ökar mot en särskilt vårdenhet har vi möjlighet att kontakta verksamheten för att se om de har några åtgärdsplaner, säger Staffan Blom, chef för Patientnämnden.

Över hälften av klagomålen som riktades mot Karolinska sjukhuset 2013 handlar om vård och behandling. Den näst största kategorin handlar om kommunikation, där anmälaren exempelvis kan ha upplevt ett bristande bemötande.

– Vi har sett att klagomålen vid Kvinnokliniken har ökat den senaste tiden och det är vi medvetna om. Vi kommer att göra en analys där vi vill se mer exakt vad klagomålen innehåller, säger Åsa Wijkström, chef för Kvinnokliniken.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Hon säger också **att det är viktigt att uppmuntra och vägleda patienter om var de kan vända sig om vården inte varit tillräcklig.

  – Klagomålen gör så att vi får möjlighet att se över och förbättra vården. Vi gör interna utredningar för att ta reda på var vi ska sätta in resurser.

  Kan personalbrist vara en orsak till ökningen?

  – Vi har inte gjort några drastiska förändringar av personalstyrkan. Men det finns arbetspass som har en högre belastning. Men jag kan inte säga att ökningen beror på bemanningen rent generellt, säger Åsa Wijkström.

  På bara fem år har de totala anmälningarna inom obstetrik och gynekologi mot akutsjukhusen i Stockholm ökat från 75 till 181 stycken.

  Annons
  Annons
  X

  Förlossningsavdelningen på Karolinska sjukhuset i Solna har fått mycket kritik.

  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X