X
Annons
X

Ilska mot sexism på skola: ”Lärarna sviker oss”

Vittnesmål om kränkande kommentarer och tafsande. Kampanjen #metoo sprider sig till skolvärlden.

– Jag tror att #metoo har gett styrka till tjejer i hela världen, säger eleven Sevil Miri.

Men myndigheterna kan inte straffa skolor som inte tar tag i sexuella trakasserier.

Av TT
Läs mer om Uppropet #metoo

– Det är klart att det är problematiskt att det ser olika ut när det gäller kränkningar av sexuell natur, och andra typer av kränkningar som hamnar under Skolinspektionens tillsyn, säger utredaren Carl Lind vid diskrimineringsombudsmannen (DO).

Har sexuella trakasserier förekommit har skolan en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra att det upprepas. Men för den skola som inte bryr sig om detta väntar inga sanktioner. Skolinspektionen kan kräva åtgärder, förelägga vite eller i extremfallen stänga en skola – men några sådana möjligheter har inte DO, som sköter tillsynen av sexuella trakasserier inom skolvärlden.

De sexuella trakasserierna utspelade sig både i klassrummet och skolkorridoren, vittnar de drabbade tjejerna, enligt Västerbottens-Kuriren. Bilden är från en annan skola. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 4

Sevil Miri läser språkintroduktion på Sankt Petriskolan i Malmö och tror att #metoo har gett styrka till tjejer i hela världen.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 4

Felicia Kennbäck och Millie Johansson läser första året på samhällsprogrammet på Sankt Petri gymnasieskola i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 3 av 4

Felicia Kennbäck och Millie Johansson på Sankt Petri gymnasieskola i Malmö önskar att skolan tog upp problemen med sexuella trakasserier redan under de första åren.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X