X
Annons
X

Gymnasietiden blev ett äventyr

Om du längtar ut i världen finns det fler möjligheter än ett utbytesår i USA. Varje höst reser ett tiotal svenska ungdomar till United World Colleges skolor i fem världsdelar. Sofia Lord, 20, läste de två sista åren av gymnasiet i Indien.

Bilden ljuger – de två åren på IB-programmet i Indien var allt annat 
än ett vilohem. ”Det var två tuffa år. Och samtidigt mina hittills bästa”,  säger Sofia Lord.
Bilden ljuger – de två åren på IB-programmet i Indien var allt annat än ett vilohem. ”Det var två tuffa år. Och samtidigt mina hittills bästa”, säger Sofia Lord.

För precis tre år sedan landade Sofia Lord i Bombay. Efter en fyra timmar lång jeepresa stod hon mitt ute på den indiska landsbygden. I hetta och grönaste grönska låg skolan som skulle bli hennes hem i två år framöver.
– Jag hade aldrig varit i ett
utvecklingsland förut och de extrema kontrasterna var chockerande i början. Efter en tid kunde jag se att jag är en del av ett system som lever gott på grund av andras misär. Det är såklart svårt att hantera det uppvaknandet, säger Sofia Lord.
Då var det skönt att vara omgiven av jämnåriga från hela
världen, att intensivt diskutera och försöka förstå. En tredjedel av skolans 200 elever var indier med ett ”inifrånperspektiv” på många frågor som uppstod – övriga elever kom från sammanlagt 73 länder.
Ett idealiskt sätt att skapa
fred och långsiktig internationell förståelse. Det var i alla fall tanken när skolan grundades 1962. Enligt nuvarande styrelseordförande i svenska UWC, Dan Brändström, är idealen de samma i dag.
– UWC är som FN på gymnasienivå. Det måste vara oerhört
inspirerande att få läsa i den miljön, säger han och beklagar att inte fler får chansen.

Bilden ljuger – de två åren på IB-programmet i Indien var allt annat än ett vilohem. ”Det var två tuffa år. Och samtidigt mina hittills bästa”, säger Sofia Lord.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X