Gyllene fond för spekulant

Här är en affärsidé som låter så hopplös att man skulle tro att den inte lät sig genomföras: Bilda en fond vars enda verksamhet är att köpa upp en stor hög med metall. Lagerkostnaderna täcks genom att en del av metallen säljs varje år. Sälj sedan andelar i fonden.

Under strecket
Publicerad
Annons

De flesta investerare ställer sig nog frågan hur lång tid det tar innan all metall i lagret har sålts ut och andelarna därmed är värdelösa. Men när metallen det handlar om är guld börjar det glittra i ögonen på många. Affärsidén har dessutom redan genomförts.
Den 19 januari i år lanserade Barclays Global Investors vad de kallar för iShares COMEX Gold Trust på AMEX-börsen i New York. Prospektet låter som någonting som skulle passa en masochist.
Dokumentet är bräddfullt med förbehåll och varningar:

– Mängden guld som representeras av iShares kommer att minska. ( ) Utan ökningar i guldpriset, som är tillräckligt stora för att kompensera för den minskningen, kommer priset på iShares också att minska och du kommer att förlora pengar på din investering i iShares, skriver Barclays rätt ut.

Annons
Annons
Annons