Gyllene avsked för OM:s vd

OM:s vd Per E Larsson får mer än 14 miljoner kronor med sig när han lämnar företaget. Även ordförande Olof Stenhammar har ett gyllene avtal och det har påverkat värderingen av OM.

Under strecket
Publicerad
Annons

Per E Larsson lämnar OM inför sammanslagningen med Hex. I nästan hela sitt yrkesverksamma liv har 42-åringen arbetat på OM, sedan 1996 som vd. - Styrelsen initierade diskussionen med mig. Avgång fanns inte på min karta då. Men det är rätt att gå vidare, säger Per E Larsson. Någon konfliktfylld avgång tycks det dock inte vara tal om. Per E Larsson fanns med vid tisdagens presskonferens och hyllades av Olof Stenhammar. - Per har varit här i 18 år och gjort ett fantastiskt jobb, sade OM:s ordförande.

Per E Larsson behöver heller inte gå tomhänt. Till de höga löner och bonussummer han redan erhållit tillkommer nu avgångsvederlag och extra bonus på över 14 miljoner. OM:s nettovinst under första kvartalet blev blygsamma 8 miljoner. - Man kan inte bara titta på siffror. Det bästa jobbet är gjort i svåra tider. Arbetet som Per E Larsson gjort i samband med sammanslagningen gör bonuset till en bra affär för aktieägarna, försvarade Stenhammar uppgörelsen. Näringsminister Leif Pagrotsky, staten är näst störste ägare i OM, verkade inte lika begeistrad. - Det speglar en ersättningskultur som jag har svårt att förstå. Lönen är högre än för chefen för det mycket större Vattenfall, säger Leif Pagrotsky.

Annons
Annons
Annons